Poetin veroordeelt nieuwe sancties, overweegt ‘pijnlijke stappen’

Foto ANP/EPA/Ria Novosti/Alexey Nikolsky

De Russische president Poetin zegt dat de nieuwe sancties die de VS hebben ingesteld niet alleen Rusland zullen schaden, maar ook de VS zelf. Gisteren stelden de VS verregaande sancties in tegen het land. Ook de EU nam nieuwe maatregelen, maar die gingen niet zo ver.

Update 10.45 uur - In een reactie op de nieuwe sancties van de EU en de VS noemt de Russische premier Dimitri Medvedev de maatregelen “duivels”. Volgens de premier zal dit Rusland niet op de knieën brengen.

Reuters meldt dat Poetin tijdens een persconferentie in Brazilië heeft gezegd dat de sancties leiden tot een verdere verslechtering van de banden tussen de VS en Rusland. Poetin:

“Sancties hebben een boemerangeffect en zullen zonder twijfel de relaties tussen de VS en Rusland op een dood spoor brengen. Ze zullen ernstige schade veroorzaken.”

Er zou nu worden gekeken naar nieuwe stappen die volgens Reuters ‘pijnlijk’ kunnen zijn voor Washington. Poetin liet weten dat de deur voor diplomatiek overleg nog steeds openstaat.

VS richten sancties op Russische bedrijven

De nieuwe maatregelen van de VS zijn bedoeld om Rusland te dwingen tot het beëindigen van de opstand in Oost-Oekraïne. Het land wordt ervan beschuldigd dat het de separatistische rebellen in de regio steunt. De VS hebben daarom gisteren sancties aangekondigd tegen twee energiebedrijven, een aantal financiële instellingen, acht wapenproducenten en vier individuen. Niet eerder werden er zulke verregaande sancties ingesteld.

De EU stelde ook sancties in, maar die gingen niet zo ver als de nieuwe maatregelen van de VS. De belangrijkste stap van de EU is het opschorten van de activiteiten van de Europese Investeringsbank in Rusland. Van economische sancties, zoals de VS hebben afgekondigd, is vooralsnog geen sprake.