Plasterk: binnen enkele dagen tussenrapport over Aruba

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft aan de gouverneur van Aruba gevraagd of er “zeer snel” een tussenrapport in het onderzoek naar de rijksbegroting kan komen, dit vanwege de “acute situatie”. Hij schrijft in de beantwoording van Kamervragen van CDA en D66 deze binnen enkele dagen te verwachten.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Foto ANP/ Bart Maat

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft aan de gouverneur van Aruba gevraagd of er “zeer snel” een tussenrapport in het onderzoek naar de rijksbegroting kan komen, dit vanwege de “acute situatie”. Hij schrijft in de beantwoording van Kamervragen van CDA en D66 deze binnen enkele dagen te verwachten.

Er is “intensief contact” met de gouverneur, schrijft de minister, maar verder doet hij geen mededelingen. Hij laat zich niet uit over de eventuele inzet van een bemiddelaar, zoals CDA en D66 in hun Kamervragen als optie aanvoerden.

Onderzoek naar financiën

De Arubaanse premier Mike Eman is nog steeds in hongerstaking uit protest tegen de Nederlandse bemoeienis met de begroting van Aruba. Nederland besloot vorige week vrijdag dat de rijksbegroting van het land nog niet getekend kon worden. Er moest eerst verder onderzoek komen.

Aruba staat er financieel slecht voor. Onder Eman is de staatsschuld van het eiland verdubbeld - die bedraagt nu anderhalf miljard - en is het begrotingstekort opgelopen tot zes procent. Eman vindt dit ontoelaatbare inmenging van Nederland in de financiën van Aruba en hij noemde het zelfs al een “enorme verkrachting”.

In een interview met NRC Handelsblad van vandaag zegt hij dat hij geschrokken is van de harde opstelling van Den Haag tegenover de Antillen en zegt hij dat bij de VVD een “haat” leeft “waarbij alle eilanden over één kam worden geschoren”.

‘Bewust benoeming Arubaan in RvS tegengehouden’

Vandaag werd bekend dat Aruba nu ook boos is over het uitblijven van de benoeming van een Arubaan in de Raad van State. Nederland zou volgens een woordvoerder van de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag de benoeming bewust blokkeren. De benoeming zou vorige week vrijdag zijn goedgekeurd door de rijksministerraad, maar verdween zonder motivering van de agenda, zei de woordvoerder in de regionale kranten van De Persdienst, schrijft persbureau Novum.

Ook Sint-Maarten boos

De Caribische eilanden moeten aan Nederland duidelijk maken dat er grenzen zijn aan de manier waarop het omgaat met andere landen in het Koninkrijk. Daarvoor pleitte Sarah Wescot-Williams van Sint-Maarten gisteren op een persconferentie, schrijft het Antilliaans Dagblad volgens Novum:

“Als dat kleine beetje invloed dat we hebben in de rijksministerraad, het intern appèl en een beroep op de Raad van State, ons wordt ontnomen. Waarom zitten we daar dan nog?”

Ze zei te hopen dat Curaçao hier ook achter gaat staan. Wescot constateert volgens de krant een “gebrek aan respect” tussen Nederland en Aruba.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: ‘Ik heb me altijd voor het Koninkrijk ingezet’. Een interview met premier Mike Eman van Aruba. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Frank Huiskamp