Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Vliegtuig uit Amsterdam neergestort in Oekraïne - 154 Nederlanders aan boord

Een passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort in Oekraïne. Vlucht MH017 was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord van de Boeing 777 bevonden zich 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Er zijn geen overlevenden.

Wij sluiten dit liveblog nu af. Morgenochtend gaan we verder (Update: dat liveblog vindt u hier). Dit is wat we nu weten over vlucht MH17.
 • Iets na vijf uur kwamen de eerste berichten naar buiten over een neergestort passagierstoestel op de grens met Oekraïne en Rusland.
 • Malaysia Airlines heeft om 17.36 bevestigd dat het contact met het toestel is verloren om 14:15 uur.
 • Het gaat om vlucht MH17, een Boeing 777-300 die om 12.30 vertrok vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur.
 • In totaal waren er 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Eerder werden 280 passagiers gemeld, later bleek dat er nog drie kleine kinderen waren die geen eigen stoel hadden, maar op schoot werden vervoerd. Er zijn geen overlevenden.
 • Onder de passagiers bevinden zich 154 Nederlanders, 27 Australiërs, 28 Maleisiërs, twaalf Indonesiërs, negen Britten, vier Duitsers, vier Belgen, drie Filipijnen en een Canadees. Van de overige passagiers is de nationaliteit nog niet bekend.
 • Rond kwart voor elf liet de Amerikaanse vice-president Biden weten dat het ernaar uitziet dat het toestel uit de lucht is geschoten.
 • Het is nog niet bekend wie dat zou hebben gedaan. Oekraïne en de pro-Russische separatisten wijzen naar elkaar.
 • Premier Rutte is vanuit Brussel naar Nederland gevlogen "om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen."
 • Koning Willem-Alexander: "Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws."
 • Vliegtuigmaatschappijen mijden inmiddels het Oost-Oekraïense luchtruim.
 • Volgens de Europese luchtverkeersleiding EUROCONTROL mocht het vliegtuig gewoon vliegen waar het vloog.
 • De VN-Veiligheidsraad komt morgen om 20.00 uur Nederlandse tijd bijeen om te praten over Oekraïne.
 • Vanwege de vliegramp hangen in Nederland morgen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok.
 • De piloten van vlucht MH17 hebben geen noodsignaal afgegeven voordat het vliegtuig neerstortte, liet de Maleisische premier Najib Razak weten tijdens een persconferentie.
 • De internationale gemeenschap heeft opgeroepen tot een onafhankelijk, internationaal en transparant onderzoek naar de toedracht van de ramp. Er zijn zorgen dat mogelijk bewijsmateriaal nu al wordt verwijderd door separatisten.

Bloemenzee in Kiev

Voor de Nederlandse ambassade in Kiev kwamen vanavond tientallen mensen bloemen en kaarsen leggen voor de slachtoffers van de vliegramp.

Foto AP/ Sergei Chuzavkov

Foto Reuters / Valentyn Ogirenko

Foto Reuters / Valentyn Ogirenko

Tweede verklaring kabinet

Het kabinet heeft tegen middernacht een tweede verklaring uitgegeven. Daar staat onder meer in dat er een consulair bijstandsteam onderweg is naar Kiev om de ambassade te versterken. Een aantal citaten:

Het zwartste scenario is werkelijkheid geworden. We zijn getroffen door een van de grootste vliegrampen in de Nederlandse geschiedenis.

Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de precieze toedracht van de ramp.

Neemt u van mij aan dat we alles doen om de toedracht zo snel mogelijk te achterhalen.

Ook wordt alles in het werk gesteld om de overledenen zo snel mogelijk te repatriëren.

Nabestaanden en familie van slachtoffers kunnen bij een speciaal nummer van Buitenlandse Zaken terecht. Het nummer is: 070- 3487770

Clinton wil meer actie zien tegen Rusland

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ziet aanwijzingen voor een Russische rol in het neerschieten van vlucht MH17. "De eerste vraag is: wat gaat Europa doen?", zegt ze in onderstaand interview. "Er zou verontwaardiging moeten zijn in de Europese hoofdsteden".

"Als er bewijs is dat Rusland hiermee te maken heeft, zou dat Europeanen moeten aanzetten om veel meer te doen." Clinton zou graag zien dat de EU de sancties tegen Rusland aanscherpt, alternatieven vindt voor Russisch gas en meer doet om Oekraïne te helpen, onder meer waar het gaat om de poreuze grenzen tussen Oekraïne en Rusland.

De piloten van vlucht MH17 hebben geen noodsignaal afgegeven voordat het vliegtuig neerstortte. Dat heeft de Maleisische premier, Najib Razak, laat vanavond gezegd. Razak heeft ook gebeld met Mark Rutte en beloofde alles te doen om de oorzaak van de vliegramp te achterhalen, meldt persbureau AP. Aan boord van het toestel waren 43 Maleisiërs (onder wie de vijftien bemanningsleden). Er zijn geen overlevenden.

Het rampgebied

Reddingswerkers proberen in het donker hun werk te doen in het rampgebied. Ondertussen is ook de zelf benoemde 'premier' van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodaj, gearriveerd. Vlucht MH17 stortte neer in gebied dat in handen is van pro-Russische rebellen. Er bestaat grote zorg dat een onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de vliegramp zal worden verhinderd, als mogelijk bewijsmateriaal in handen valt van de separatisten. De zwarte doos van het vliegtuig zou bijvoorbeeld zijn overgedragen aan Rusland.

Aleksandr Borodaj komt, vergezeld van zijn entourage, aan. Foto AFP / Dominique Faget

Hulpverleners zijn aan het werk onder toeziend oog van Borodaj. Foto AFP / Dominique Faget

Reactie VN-chef

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft opgeroepen tot een "volledig en transparant" onderzoek naar de toedracht van de vliegramp. Hij betuigde ook zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Twitter avatar UN United Nations Ban Ki-moon states that there is clear need for a full intl investigation on Malaysian Airlines disaster in #Ukraine http://t.co/6sXQYhSmC3

Voorpagina Volkskrant

Net getweet door hoofdredacteur Philippe Remarque:

Twitter avatar PhRemarque Philippe Remarque De voorpagina van morgen http://t.co/ikFmBZhHub

CNN-video lijkt niet echt

We plaatsen er zonet een screenshot van en de NOS zond het filmpje uit, maar de beelden die volgens CNN van het vliegtuig al neergeschoten in de lucht zouden zijn, zijn van eerder.

De beelden dateren van 6 juni, de dag dat er een spionagevliegtuig uit Oekraïne werd beschoten:

Timmermans: ongehinderd werk verrichten

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft vanavond in een gesprek met zijn Oekraïense collega Kimkin benadrukt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vliegramp. Kimkin zegde volledige medewerking toe aan het onderzoek en zou Nederlandse deelname verwelkomen, zo is te lezen in een verklaring.

Beide ministers waren het erover eens dat het gebied ongemoeid gelaten wordt en dat er ongehinderde en veilige toegang van hulpverleners is. Ze roepen alle betrokken partijen op hieraan directe en volledige medewerking te verlenen.

Voorpagina nrc.next

Nog een voorpagina, nu van ons eigen nrc.next.

De voorpagina's

Langzaamaan komen de eerste afbeeldingen van voorpagina's van (Britse) kranten binnen. We hebben er een paar op een rij gezet:


Twitter avatar haroonwrites Haroon Ali The Guardian: 'Murder in the sky' http://t.co/2oKoE679e8

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Wat een beeld RT @politicshome: Tomorrow's @Independent front page: 'Shot out of the sky' http://t.co/Mpfd4e9gUl

Twitter avatar politicshome PoliticsHome Tomorrow's Daily Express front page: '295 killed as jet shot down' http://t.co/2z22NigW6F

Verklaring voorzitters 1e en 2e Kamer

De Voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Anouchka van Miltenburg, zijn diep geraakt door de nieuwsberichten rond het neerstorten van vlucht MH17 boven het grondgebied van de Oekraïne.

De gedachten van de beide Voorzitters zijn bij familieleden en naasten. Zij spreken de hoop uit dat er snel duidelijkheid komt over de toedracht."

Foto: vliegtuig in brand in de lucht

CNN heeft een video uitgezonden waarop volgens de zender te zien is dat het vliegtuig geraakt is of wordt in de lucht. Een vleugel staat in brand. We hebben nu alleen een screenshot, we zoeken nog naar die korte video:

Twitter avatar YelleTieleman Yelle Tieleman Still van het neerstortende vliegtuig http://t.co/GuvROjsBcI

Wat we tot nu toe weten

Dit is wat we nu weten over vlucht MH17:

 • Iets na vijf uur kwamen de eerste berichten naar buiten over een neergestort passagierstoestel op de grens met Oekraïne en Rusland
 • Malaysia Airlines heeft om 17.36 bevestigd dat het contact met het toestel is verloren
 • Het gaat om vlucht MH17, een Boeing 777-300 die om 12.30 vertrok vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur
 • In totaal waren er 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, overlevenden zijn onwaarschijnlijk
 • Bij de passagiers gaat het om 154 Nederlanders, 27 Australiërs, 23 Maleisiërs, elf Indonesiërs, zes Britten, vier Duitsers, vier Belgen, drie Filipijnen en een Canadees.
 • Rond kwart voor elf bevestigde de Amerikaanse vice-president Biden dat het toestel uit de lucht is geschoten
 • Premier Rutte is vanuit Brussel naar Nederland gevlogen "om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen"
 • Koning Willem-Alexander: "Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws"
 • Vliegtuigmaatschappijen mijden inmiddels het Oost-Oekraïense luchtruim
 • Volgens de Europese luchtverkeersleiding EUROCONTROL mocht het vliegtuig gewoon vliegen waar het vloog
 • De VN-Veiligheidsraad komt morgen om 20.00 uur Nederlandse tijd bijeen om te praten over Oekraïne
 • Vanwege de vliegramp in Oekraïne hangen morgen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok

Ongeluk

Vice-president van Malaysia Airlines voor Europa Huib Gorter zegt dat ervan uitgegaan wordt dat het gaat om een ongeluk. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. Dat zou een raket kunnen zijn, maar dat is nog niet zeker volgens hem.

Directeur Schiphol: zeer geschokt

Directeur van Schiphol Jos Nijhuis in een reactie tijdens de persconferentie:

"We leven mee met familie en nabestaanden van crew en passagiers en wensen hen veel sterkte toe."

154 Nederlanders aan boord

De nationaliteiten, voor zover bekend - voor 47 is dat nog niet zo -, zijn bekendgemaakt tijdens de persconferentie op Schiphol. In ieder geval 154 Nederlanders zaten aan boord van vlucht MH17. In totaal waren er 283 passagiers aan boord en 15 bemanningsleden:

 • 154 uit Nederland
 • 27 uit Australië
 • 23 uit Maleisië
 • 11 uit Indonesië
 • 6 uit Verenigd Koninkrijk
 • 4 uit Duitsland
 • 4 uit België
 • 3 uit Filippijnen
 • 1 uit Canada

Biden: toestel uit de lucht geschoten

De Amerikaanse vicepresident zegt dat het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten:

"Geen ongeluk, uit de lucht geschoten."

Vlag halfstok

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat morgen op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de vlaggen halfstok hangen.

VN-Veiligheidsraad komt bij elkaar

De VN-Veiligheidsraad komt morgen om 20.00 uur Nederlandse tijd bijeen om te praten over Oekraïne, meldt persbureau Reuters.

Schiphol

De persconferentie is weer wat uitgesteld. Die begint nu om 22.35 uur. Ook de Maleisische ambassadeur zal spreken. Live volgen kan straks nog steeds bij de NOS.

Twitter avatar koenderegt Koen de Regt Behalve directeur Schiphol en vice-president Malaysia Airlines Europe zal ook de Maleisische ambassadeur spreken.

WSJ: bewijs dat raket is afgeschoten

Een Amerikaanse functionaris heeft gezegd dat er inlichtingenbewijs is dat er een raket is afgeschoten op het vliegtuig van Malaysia Airlines, meldt de Wall Street Journal.

Twitter avatar jonostrower Jon Ostrower BREAKING WSJ: Intel Detected Surface Missile Launch, Tracked Explosion of #MH17, Official Says // Story to follow http://t.co/gAq9IU4nxf

Rutte: nauwelijks te bevatten

Premier Rutte zegt "kapot" te zijn vanwege het vliegtuigongeluk in Oekraïne. Hij gaf zojuist een verklaring tegenover de pers op Schiphol. "Het is een gitzwarte dag", zei hij en noemde het ongeluk "moeilijk te bevatten":

"Het gaat hier mogelijk om één van de ergste vliegtuigongelukken in de Nederlandse geschiedenis."

Timmermans: inktzwarte dag

Persconferentie Schiphol

Over enkele momenten begint de persconferentie op vliegveld Schiphol. Bij de NOS kun je zo live meekijken.

Vermeend gesprek rebellen

Volledig onbevestigde berichtgeving, maar we wilden het jullie niet onthouden. Er circuleert een vermeend gesprek tussen rebellen over het neerschieten van het toestel, waarin wordt gezegd dat het om een passagiersvliegtuig gaat, mogelijk dus per ongeluk. De Kyiv Post, een pro-Oekraïense krant voor de duidelijkheid , heeft voor een Engelse transcriptie gezorgd:

Verklaring Eurocontrol

De Europese luchtverkeersleiding EUROCONTROL heeft gereageerd op het vliegtuigongeluk. Het schrijft dat het vliegtuig inderdaad mocht vliegen waar het vloog:

"EUROCONTROL has been informed that MH 17 en route from Amsterdam to Kuala Lumpur has crashed in the eastern part of Ukraine.

Our thoughts are with the families and friends of those on board.

According to our information, the aircraft was flying at Flight Level 330 (approximately 10,000 metres/33,000 feet) when it disappeared from the radar. This route had been closed by the Ukrainian authorities from ground to flight level 320 but was open at the level at which the aircraft was flying.

Since the crash, the Ukrainian authorities have informed EUROCONTROL of the closure of routes from the ground to unlimited in Eastern Ukraine (Dnipropetrovsk Flight Information Region). All flight plans that are filed using these routes are now being rejected by EUROCONTROL. The routes will remain closed until further notice.

The European Aviation Crisis Coordination Cell is being activated to coordinate the response to the impact of the airspace closure."

Over die Flightradar-afbeelding

Dat vliegtuigen het oosten van Oekraïne uit zichzelf mijden, is al te begrijpen, maar het nieuws dat het luchtruim ook is afgesloten nu maakt het nog logischer:

Twitter avatar BNONews BNO News Ukraine has closed airspace in country's east after crash of Flight MH17, Europe's air traffic management agency says

Rutte staat pers te woord

Premier Rutte arriveert rond 21.30 uur op Schiphol en zal daar kort de pers te woord staan.

Oost-Oekraïne wordt ontweken

Dit is een afbeelding van de huidige situatie in het luchtruim, via Flightradar24.com. Zoals te zien is, is er niemand die boven het oosten van Oekraïne vliegt:

Screenshot via Flightradar24.com

 

Staakt-het-vuren

De separatisten in het oosten van Oekraïne hebben volgens het Russische persbureau RIA Novosti een wapenstilstand van drie dagen aangeboden voor herstelwerkzaamheden rond de plek van de ramp.

Twitter avatar aleidsteenman aleid steenman Zelfuitgeroepen premier Borodaj van Donetskrepubliek roept op tot humanitaire staakt-'t-vuren om plaats van crash te onderzoeken.

Medvedev: treur om de slachtoffers

De Russische premier Dimitri Medvedev heeft via Twitter gereageerd:

Twitter avatar MedvedevRussiaE Dmitry Medvedev Hundreds of people lost their lives in the plane crash. Such a tragedy. I mourn for the victims #MH17 #Boeing http://t.co/6ppvSazt0c

Persconferentie Schiphol uitgesteld

De persconferentie die om 21.00 uur op Schiphol zou beginnen, is uitgesteld tot ongeveer 21.45 uur, meldt een verslaggever van de NOS. De persconferentie lijkt dus samen te gaan vallen met die van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines.

Neergeschoten? Zelden gebeurd, maar wel eerder

Het is nog niet zeker of vlucht MH17 uit de lucht geschoten is, maar hoewel het zelden gebeurde dat een commercieel passagiersvliegtuig uit de lucht wordt geschoten, het is al een paar keer voorgekomen. Mother Jones zette de eerdere incidenten op een rij:

 • 4 oktober 2001: Een vliegtuig van Siberian Airlines wordt door Oekraïne neergeschoten boven de Zwarte Zee. 78 mensen kwamen om.
 • 3 juli 1988: Een vliegtuig van Iran Air vliegt over de Perzische Golf en wordt neergeschoten door een Amerikaans marineschip. Alle 290 mensen aan boord kwamen om.
 • 1 september 1983: Een vliegtuig van Korean Airlines wordt neergeschoten door de Sovjet-Unie vlak bij het eiland Moneron. 269 mensen komen om.
 • 27 juni 1980: Een vliegtuig van Aerolinee Itavia stort neer. 80 mensen komen om het leven. In 2013 werd er door de hoogste Italiaanse rechtbank impliciet aangenomen dat het vliegtuig werd neergeschoten.
 • 21 februari 1973: Een vliegtuig van Libyan Arab Airlines wordt neergeschoten door Israël.

Lees meer over deze ongelukken bij Mother Jones.

Bloemen

Journalist Fleur de Weerd:

Twitter avatar FleurdeWeerd Fleur de Weerd Oekraïners leggen massaal bloemen bij de Nederlandse ambassade in Kiev

Hier heeft ze het waarschijnlijk over:

Twitter avatar FredKesteren Manfred van Kesteren Dutch embassy in Kiev. http://t.co/BKLPeSngmU

Verklaring koning Willem-Alexander

Een reactie van koning Willem-Alexander, via de Rijksvoorlichtingsdienst:

"Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt. Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega's en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.

Op Schiphol

Onze verslaggever Tom Vennink is op Schiphol.

“De toegang naar het Panoramadek is afgesloten door marechaussees. Familieleden van inzittenden komen nu aan op Schiphol en worden hier opgevangen in het restaurant. Inmiddels zijn er zeker 20 familieleden aangekomen”

 

Foto Tom Vennink

 

Obama en Hollande reageren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gereageerd op het ongeluk. Hij noemde het volgens persbureau AP een "verschrikkelijke tragedie". Hij gaat onderzoeken of er Amerikanen aan boord van het toestel waren. De VS hebben aangeboden te helpen bij het onderzoek naar de oorzaak.

De Franse president Hollande zegt dat hij meeleeft met de nabestaanden. Er wordt nu bekeken welke nationaliteiten de passagiers hebben, zei hij en hij zei dat Frankrijk eist dat er alles aan wordt gedaan om erachter te komen wat zich heeft plaatsgevonden.

Verklaring Opstelten: meerdere Nederlanders

De integrale verklaring van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) naar aanleiding van de vliegtuigramp:

"Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Daarbij zijn slachtoffers te betreuren uit vele landen, er zijn daarbij ook veel Nederlanders.
Mijn gedachten zijn bij alle familieleden en vrienden van de mensen die in dat vliegtuig zaten en die nu in onzekerheid zitten.

De beelden die u en ik hebben gezien zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden.
Daar wordt uiteraard onderzoek naar gedaan. Zodra de situatie daar aanleiding toe geeft krijgt u direct meer informatie. Malaysian Airlines geeft zo snel mogelijk een verklaring, zo heb ik inmiddels begrepen.

Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt door Schiphol zo snel mogelijk een telefoonnummer bekend gemaakt voor meer informatie en opvang. Zodra die bekend zijn wordt dat direct gecommuniceerd.

Hier moeten ik het bij laten, ik ga nu weer terug om mij nader te laten informeren door mijn team."

Vliegtuig vloog normaal

Het vliegtuig vloog normaal, totdat het plotseling van de radar verdween, zegt het hoofd van de Oekraïense luchtvaartorgaan dat zich bezighoudt met het luchtruim persbureau Reuters:

Twitter avatar Reuters Reuters Top News #BREAKING: Malaysian airliner was flying normally without problems until disappeared from radar: head of Ukrainian airspace regulatory body

Passagiers aan boord

Zoals we het nu kunnen zien:

 • In ieder geval minstens 19 Nederlanders, die reisden met D-Reizen. Maar het lijkt om tientallen te gaan, want vele anderen hebben nog bij andere touroperators geboekt, waaronder ANWB Reizen. Dit tweette Volkskrant-journaliste Natalie Righton:
  Twitter avatar Natalie_Kabul Natalie Righton The total number of people who booked a ticket for the shot down plane is 64-74, say 4 Dutch touroperators. These people are probably Dutch
 • Vier Fransen, meldt de Franse minister voor Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.
  Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Vier Fransen aan boord van het gecrashte toestel, meldt Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius.
 • Er wordt een getal genoemd van 23 Amerikanen, maar de Verenigde Staten zeggen daar nog geen informatie over te hebben.

Vliegtuig mocht daar vliegen

De International Air Transport Association (IATA) is met een verklaring gekomen. Daaruit blijkt dat het toestel van Malaysia Airlines niet over een gebied vloog waar het niet had mogen vliegen:

"We extend our deepest sympathies to the families and friends of the passengers and crew of MH17. Based on the information currently available it is believed that the airspace that the aircraft was traversing was not subject to restrictions."

In beed: het vliegtuigongeluk in Oekraïne

Bekijk hier foto's van het vliegtuigongeluk in onze in beeld-serie. Deze serie wordt steeds aangevuld.

Foto: rookpluim

Deze foto werd genomen op afstand met een mobiele telefoon:

 

Foto AP/ Andrej Kasjtanov

 

Verklaring KLM: niet meer door luchtruim

KLM heeft een verklaring op zijn website gezet:

"Although not yet officially confirmed by Malaysia Airlines, it is with great regret that KLM has learnt about the possible incident with flight MH17, codeshare KL4103, of Malaysia Airlines from Amsterdam to Kuala Lumpur.

We are in contact with Malaysia Airlines to obtain further information. As a precautionary measure KLM avoids flying over the concerned territory."

Porosjenko: terrorisme

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft volgens het Russische persbureau Interfax gezegd dat het neerhalen van het toestel een "terroristische daad" is geweest.

Beelden crash

Dit zouden mogelijk beelden van de crash zijn. De authenticiteit is niet bevestigd.

Fotograaf ter plekke

De Nederlandse fotograaf Pierre Crom is aanwezig op de plek van het ongeluk:

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Arriving at scene plane crash, hard to reach, roads in bad shape #Ukraine #donbass

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Tragedy

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Remains burning in field, all gone

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Burned body part, horrible

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom My god, apocalyptic

AP: 22 lichamen geteld

Een journalist van persbureau AP is op de plek van het ongeluk. Die zegt dat hij of zij minstens 22 lichamen heeft geteld. De brokstukken liggen volgens de journalist verspreid over een groot gebied in het stadje Grabovo. Er lagen overal lichamen en eigendommen.

Persconferentie Malaysia Airlines

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines geeft vanavond om 04.00 lokale tijd, 22.00 onze tijd, een persconferentie.

Turkish Airlines, Aeroflot

Ook vliegmaatschappijen Turkish Airlines en het Russische Aeroflot mijden het luchtruim boven Oost-Oekraïne, meldt Reuters.

Wat reacties uit de politiek

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vreselijk nieuws neerstorten Malaysian Airways. Meeleven met familieleden en nabestaanden van de vele slachtoffers.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Verschrikkelijk nieuws. Leef intens mee met iedereen die nu in onzekerheid verkeert.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Op dit moment alleen maar stil meeleven met al diegenen die in onzekerheid zijn...

Dit is wat we precies nu weten over vlucht MH17

 • Iets na vijf uur kwamen de eerste berichten naar buiten over een neergestort passagierstoestel op de grens met Oekraïne en Rusland
 • Malaysia Airlines heeft om 17.36 bevestigd dat het contact met het toestel is verloren
 • Het gaat om vlucht MH17, een Boeing 777-300 die om 12.30 vertrok vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur
 • In totaal waren er 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord
 • Uit de eerste beelden die om 18.30 binnenkwamen laten zien dat er weinig van het toestel over is
 • Premier Rutte onderbreekt zijn vakantie en is onderweg naar Nederland "om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen"
 • Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France mijden met onmiddellijke ingang het Oost-Oekraïense luchtruim

Al het overige, zoals berichten dat het vliegtuig zou zijn neergeschoten, is nog onbevestigd.

Verklaring premier Rutte

Premier Mark Rutte heeft zijn vakantie onderbroken vanwege het nieuws over het vliegtuigongeluk. Hij heeft ook een eerste reactie gegeven:

"Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden. Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense president. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden. "

Air France en Lufthansa vermijden Oekraïne

Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben aangegeven dat ze het Oost-Oekraïense luchtruim met onmiddellijke ingang mijden.

Twitter avatar Adveith Adveith Nair Air France, Virgin, Lufthansa say will avoid parts of #Ukraine airspace. #MH17. Pic via @hdevreij http://t.co/tlcHNFVDJi

Premier Maleisië geschokt

De Maleisische premier Najib Razak heeft gezegd geschokt te zijn door het nieuws dat er een toestel van Malaysia Airlines is neergestort, schreef hij enige tijd geleden op Twitter. Er komt een onderzoek:

Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak I am shocked by reports that an MH plane crashed. We are launching an immediate investigation.

Poetin en Obama bellen

De Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin hebben met elkaar gesproken over het vliegtuigongeluk, schrijft persbureau Reuters. Ze hadden al een gesprek gepland over de situatie in Oekraïne.

Foto van plek ongeluk

Deze foto van persbureau Reuters geeft een overzichtsbeeld van de plek van de ramp:

 

Foto Reuters/ Maxim Zmeyev

 

Meer Nederlanders

NU.nl meldt nu dat bij verschillende organisaties door Nederlanders tickets voor de vlucht werden geboekt. D-Reizen had al bevestigd dat er in ieder geval 19 mensen aan boord waren die bij hen geboekt hadden. Maar ook via ANWB zouden vijftien of zestien personen aan boord zijn gestapt. Het gaat om mensen die geboekt hebben bij Fox Reizen en SNP, dat valt onder ANWB Reizen.

Foto's van lichamen circuleren

Op Twitter circuleren verschillende foto's die gemaakt zouden zijn op de plek van het wrak en waarop ook lichamen te zien zijn. We gaan hiernaar uiteraard niet linken, maar we melden dit omdat dit mogelijk ter bevestiging dient van de ramp.

Verklaring Malaysia Airlines

Inmiddels is er ook een volledige verklaring met Malaysia Airlines, wederom via BNO News:

"Malaysia Airlines confirms it received notification from Ukrainian ATC that it had lost contact with flight MH17 at 1415 (GMT) at 30km from Tamak waypoint, approximately 50km from the Russia-Ukraine border.

Flight MH17 operated on a Boeing 777 departed Amsterdam at 12.15pm (Amsterdam local time) and was estimated to arrive at Kuala Lumpur International Airport at 6.10 am (Malaysia local time) the next day.

The flight was carrying 280 passengers and 15 crew onboard.

More details to follow.

Facebook-foto

Deze persoon zette dit uren geleden op zijn Facebook:

 

Screenshot via Facebook

 

Statement Boeing

Via BNO News een verklaring van Boeing:

Our thoughts and prayers are with those on board the Malaysia Airlines airplane lost over Ukrainian airspace, as well as their families and loved ones.

Boeing stands ready to provide whatever assistance is requested by authorities.

Elkaar verwijten

Oekraïense autoriteiten beweren dat separatisten het toestel hebben neergeschoten, maar nu beweert een separatistenleider dat regeringstroepen erachter zitten. Het is trouwens nog niet bevestigd dat het toestel is neergeschoten.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Separatist leader claims govt forces shot down plane - Reuters

D-Reizen: in ieder geval 19 Nederlanders aan boord

Reisbureau D-Reizen heeft aan de Volkskrant gemeld dat er in ieder geval negentien Nederlanders aan boord van het toestel zaten. Dat aantal kan nog oplopen.

Onbevestigd: eerste foto wrakstuk

Via Russia Today:

Twitter avatar RT_com RT FIRST PHOTO: Eyewitness' alleged photo of debris of #MH17 Malaysian Airlines plane in #Ukraine http://t.co/cOfyUnXeky http://t.co/TbIPiH0iCh

Schiphol

Onze verslaggever Arjen Schreuder belde met Schiphol:

 • Vanmiddag om half één is vanaf de luchthaven Schiphol een toestel naar Kuala Lumpur met vluchtnummer 0017 vertrokken, meldt een woordvoerder van de luchthaven Schiphol.
 • Bij het vertrek van toestellen vanaf Schiphol hebben zich vandaag geen onregelmatigheden voorgedaan, meldt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland, dus ook geen onregelmatigheden bij vlucht 0017.
 • Volgens de KLM zijn er inmiddels veel details bekend, maar moeten die nog worden bevestigd. Tot dat moment kan de KLM niets zeggen.

Brandend wrak

Een correspondent van persbureau Reuters in Oost-Oekraïne zegt dat hij een brandend wrak heeft gezien en lichamen op de grond.

Beurs onderuit

Het nieuws over vlucht MH17 heeft effecten gehad op aandelen en beurzen. Zo ging de AEX in totaal ongeveer een procent onderuit.

Ook in het buitenland waren er effecten te zien.

Oekraïne: onderzoek naar catastrofe

De Oekraïense premier Arseni Jatsjenjoek wil dat er een onderzoek komt naar wat hij het "vliegtuigcatastrofe" in het oosten van Oekraïne noemt, schrijft persbureau Reuters.

President Porosjenko sluit niet uit dat het toestel is neergeschoten. Hij ontkent dat het Oekraïense leger daarbij betrokken is:

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi .@Poroshenko stmt: it's possible that #MH17 plane was shot down, Ukraine army wasn't involved

Wat we zeker weten

Dit is wat we precies weten:

 • Iets na vijf uur kwamen de eerste berichten naar buiten over een neergestort passagierstoestel op de grens met Oekraïne en Rusland
 • Malaysia Airlines heeft om 17.36 bevestigd dat het contact met het toestel is verloren
 • Het gaat om vlucht MH017, een Boeing 777-300 die om 12.30 vertrok vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur

Al het overige, zoals berichten dat het vliegtuig zou zijn neergeschoten, is nog onbevestigd.

Malaysia Airlines

Het incident met vlucht MH17 is al het tweede grote in relatief korte tijd voor Malaysia Airlines. Het was ook een toestel van die luchtvaartmaatschappij dat begin maart van de radar verdween. Vlucht MH370 is nog steeds niet gevonden, maar aangenomen wordt dat dat toestel is neergestort en dat niemand het ongeluk heeft overleefd. Aan boord waren 239 mensen. Het is een van de grootste luchtvaartmysteries ooit.

Neergeschoten?

Persbureau Interfax meldde al eerder dat vlucht MH17 zou zijn neergeschoten vanaf 10 kilometer hoogte. Dit nieuws is niet bevestigd. Maar Oekraïne legt nu al verantwoordelijkheid bij de separatisten in het oosten van het land. Interfax quoot een adviseur van het Oekraïense ministerie va Binnenlandse Zaken die zegt dat er daarvoor een Buk-raket is gebruikt:

Twitter avatar obk Olaf Koens Interfax Ukraine reports plane was shot down using 'Buk' missle system. Medium range surface-to-air missile system http://t.co/CSQCYKWMem

Livestream

Sky News heeft een livestream vanaf de plek waar het vliegtuig zou zijn neergestort. Kijk hier mee.

Beelden vanaf de grond?

Onbevestigd, maar deze beelden circuleren momenteel online:


Vliegtuig neergestort

Malaysia Airlines zegt dat het contact is verloren met vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne. Persbureau Interfax zegt dat het vliegtuig is neergestort bij de Russische grens en dat het zou zijn neergeschoten. Aan boord waren naar verluidt 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Die zouden volgens Interfax allen zijn omgekomen.

Twitter avatar MAS Malaysia Airlines Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam. The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow.

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen: