Opstelten: veel Nederlanders aan boord

Toestel MH17 van Malaysia Airlines, vanmiddag bij vertrek op Schiphol gefotografeerd door een vliegtuigspotter. Foto ANP / Fred Neeleman

In het vliegtuig van Malaysia Airlines dat in Oekraïne is gecrasht, zaten ook ‘veel Nederlanders’. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten laten weten in een verklaring. De bewindsman is net als premier Mark Rutte (VVD) diep geschokt door de dramatische berichten over het neergestorte vliegtuig.

“De beelden die u en ik hebben gezien zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden.
Daar wordt uiteraard onderzoek naar gedaan. Zodra de situatie daar aanleiding toe geeft krijgt u direct meer informatie. Malaysian Airlines geeft zo snel mogelijk een verklaring, zo heb ik inmiddels begrepen.

Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt door Schiphol zo snel mogelijk een telefoonnummer bekend gemaakt voor meer informatie en opvang. Zodra die bekend zijn wordt dat direct gecommuniceerd.”

Aan boord van het toestel waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Gevreesd wordt dat veel Nederlanders aan boord van het toestel waren dat iets na het middaguur van Schiphol vertrok op weg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De vlucht werd samen uitgevoerd met KLM.

Ook minister-president Rutte en koning Willem-Alexander hebben geschokt gereageerd op het ongeluk.

    • Lex Boon