Russische VN-ambassadeur: Oekraïense straaljager niet door ons neergehaald

‘Rusland heeft geen Oekraïense straaljager neergehaald boven Oost-Oekraïne’, aldus de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin vanmiddag. Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder vandaag van dat het vannacht een gevechtsvliegtuig zou hebben neergehaald. Toen Churkin werd gevraagd naar een reactie op het bericht was zijn reactie: ‘we hebben het niet gedaan’.

Vitaly Churkin, VN-ambassadeur namens Rusland, ontkent dat Rusland een Oekraïens toestel neerhaalde vannacht.
Vitaly Churkin, VN-ambassadeur namens Rusland, ontkent dat Rusland een Oekraïens toestel neerhaalde vannacht. Reuters / Mike Segar

‘Rusland heeft geen Oekraïense straaljager neergehaald boven Oost-Oekraïne’, aldus de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin vanmiddag. Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder vandaag van dat het vannacht een gevechtsvliegtuig zou hebben neergehaald. Toen Churkin werd gevraagd naar een reactie op het bericht was zijn reactie: ‘We hebben het niet gedaan’.

Het was de eerset keer dat Oekraïne Rusland direct beschuldigde van het inzetten van de luchtmacht. Het vliegtuig, een SU-25, zou boven het oosten van Oekraïne hebben gevlogen in het kader van de militaire operaties tegen de separatisten in de regio toen het door een raket werd geraakt. De piloot wist met zijn schietstoel veilig te ontkomen, aldus Reuters. Ook de BBC berichtte over het incident:

Een tweede toestel werd daarnaast vanaf de grond beschoten maar zou veilig geland zijn, aldus een woordvoerder van het Oekraïense leger. Moskou hield zich verder stil over het incident. Het ministerie van Defensie wil geen commentaar geven.

Afgelopen maandag werd een transportvliegtuig van het Oekraïense leger neergehaald waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen. Ook toen werd Rusland beschuldigd van het neerhalen van een Oekraïens toestel. Rebellen hebben echter de verantwoordelijkheid opgeëist.