Netanyahu: leger begint grondoffensief in Gaza

Premier Netanyahu. Reuters / Jim Hollander

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opdracht gegeven een grondoorlog te beginnen in Gaza. Dat meldt persbureau Reuters. De aankondiging komt na dagen van luchtaanvallen over en weer.

Vanochtend was nog sprake van een door Egypte voorgesteld tijdelijk bestand. Dat was bedoeld om hulpverleners de kans te geven om goederen naar Gaza te brengen. Tijdens het bestand zouden vanuit Gaza drie mortieren op Israël zijn afgevuurd. Vlak voor het tijdelijk staakt-het-vuren beschoot Israël nog 37 doelen. Inmiddels zijn de beschietingen weer opgevoerd. Daarbij zou een ziekenhuis in Gaza zijn geraakt.

De grondtroepen gaan aanvallen uitvoeren op doelwitten van Palestijnse militanten. Het leger heeft niet tot doel het regime van Hamas omver te werpen, zegt een legerwoordvoerder. Volgens persbureau AFP zijn 18.000 extra reservisten opgeroepen voor het offensief. De Amerikaanse nieuwsomroep ABC News is een livestream begonnen.

Twitter avatar Ediz99 Ediz Tiyanşan Literally INCESSANT bombings from where I’m in #Gaza. I hear constant shellings from seaside by warships. F16s and drones hovering around us
Twitter avatar ChrisGunness Chris Gunness It seems communications with UN colleagues in #Gaza have been cut. I have no information independent of media sources. Very worrying RT

Hamas heeft inmiddels ook gereageerd en noemt het grondoffensief ‘dom’. De actie zal volgens een woordvoerder “verschrikkelijke gevolgen” hebben.

2700 aanvallen in tien dagen

De BBC meldde vanochtend nog op gezag van woordvoerders van de Israëlische regering dat het land een nieuwe, veelomvattende overeenstemming had bereikt met Hamas over een wapenstilstand. Dat bericht werd later herzien op de site. Israël waarschuwde gisteren al voor een grondoffensief, en drong aan op de evacuatie van verschillende gebieden in Gaza.

Palestijnse overheidsfunctionarissen zeggen dat sinds 8 juli 227 Palestijnen zijn gedood. Gisteren waren journalisten getuige van de dood van vier Palestijnse kinderen op een strand voor hun hotel. Ook vandaag zouden Palestijnse kinderen om het leven zijn gekomen.

Egyptische kritiek

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen Hamas fel bekritiseerd. De beweging had tientallen doden aan Palestijnse zijde kunnen voorkomen, als de strijders gewoon de door Egypte voorgestelde permanente wapenstilstand hadden geaccepteerd, vindt het ministerie. De Israëlische regering in Jeruzalem keurde het Egyptische voorstel goed, maar Hamas noemde het “onacceptabel” en “de inkt niet waard”.

Hamas is wantrouwig als het gaat om beloften over grenzen, zoals die in het voorstel waren gemaakt, schreef correspondent Leonie van Nierop in NRC. “Bij de laatste wapenstilstand, in 2012, beloofden Israël en Egypte ook versoepeling, maar maakten dat niet waar.”

De beweging heeft een versoepeling van de blokkade nodig om het hoofd financieel boven water te houden. Bovendien lijdt de bevolking van Gaza ernstig onder de blokkade.

Strijders van de door de VS en de EU als terroristische organisatie aangemerkte Hamas vuurden de afgelopen tien dagen 1200 raketten af op Israël. Daarbij viel eergisteren de eerste Israëlische dode. De meeste projectielen werden onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. Het Israëlische leger heeft tot nu toe meer dan 1500 aanvallen uitgevoerd op Gaza.

    • Laura Klompenhouwer