Microsoft schrapt 18.000 banen - grootste ontslagronde ooit

Microsoft gaan 18.000 banen schrappen. Dat heeft het softwarebedrijf zojuist bekendgemaakt. Van de 18.000 moeten er vooral veel voormalig Nokia-medewerkers vertrekken, schrijft CEO Satya Nadella: 12.500. Volgens de CEO verdwijnen er op een aantal plekken banen, maar komen er op een aantal andere plekken ook weer banen bij.

Microsoft-ceo Satya Nadella. Foto EPA / Microsoft

Microsoft gaat 18.000 banen schrappen. Dat heeft het softwarebedrijf zojuist bekendgemaakt. Van de 18.000 medewerkers moeten er vooral veel Nokia-medewerkers vertrekken, schrijft CEO Satya Nadella: 12.500. Volgens de CEO verdwijnen er veel werkplekken, maar worden die deels gecompenseerd door nieuwe functies.

Er verdwijnen vooral veel plekken bij de Nokia-divisie, die Microsoft vorig jaar overnam. Volgens Nadella verdwijnen er zowel kantoorbanen, als banen in de fabrieken. De meeste medewerkers, 13.000, zullen in de komende zes maanden op de hoogte worden gesteld van hun ontslag. De rest volgt in 2015. De afdeling die Nokia telefoons produceert waar Android op draait verdwijnt in ieder geval.

Nadella schrijft over de grote ontslagronde:

“Het is belangrijk om te bedenken dat, terwijl we op sommige plekken banen schrappen, we op andere plekken banen creëeren. Ik beloof jullie dat we dit proces op de beste en meest transparante manier zullen doorlopen. Alle medewerkers krijgen een afvloeiingsregeling aangeboden en waar mogelijk zullen we helpen bij de transitie naar een andere baan.”

Technologiesite The Verge schrijft dat, terwijl het om veel werkplekken gaat, het niet onverwacht komt. Microsoft beloofde eerder al 600 miljoen dollar te bezuinigen in de komende 18 maanden na het voltooien van de Nokia-deal. Daarnaast hintte Nadella in een memo, die eerder deze week werd verstuurd, al op een herstructurering van de organisatie.

Wel schrapte Microsoft nog nooit zoveel banen. De laatste grote ontslagronde was in 2009, waarbij 5.800 mensen hun baan verloren.

Satya Nadella nieuwe CEO

Nadella is sinds februari van dit jaar de CEO van Microsoft. Hij volgde Steve Ballmer op. De nieuwe CEO heeft een aantal grote uitdagingen voor de boeg, schreef technologieredacteur Marc Hijink al eerder:

“Ooit was Microsoft het middelpunt van het grootste machtsblok in de technologiewereld. Maar de jongste generatie computergebruikers heeft weinig op met Windows of Office. Hun wereld bestaat uit webdiensten en apps – draaiend op tablets en telefoons met Google Android of Apples iOS. Microsoft vernieuwt producten maar moet nu ook de leiding verjongen. Steve Ballmer – aan de leiding sinds 2000 – laat Microsoft achter met sterke, maar ook erg zwakke onderdelen.”

    • Nando Kasteleijn