Ruzie om rokjes

Bij de Kilted Caddy golfclub in Myrtle Beach in South Carolina weten ze hoe ze zich moeten onderscheiden: hier huur je geen saaie man als caddy, maar krijgt de golfer voor 300 dollar begeleiding van een vrouwelijk caddy gehuld in een korte roze kilt. „Come Play a Round with me”, luidt de slogan van de club. Het schijnt storm te lopen, maar het is wel de vraag hoe lang nog. Kilted Caddy is begin juli voor de rechter gesleept door de Tilted Kilt, een restaurantketen in de VS die bekendheid geniet vanwege zijn serveersters met korte kilten, blote buik en Schotse bh.

Wij hebben flink geïnvesteerd in ons imago en het gevaar bestaat dat het publiek zal denken dat die golfclub iets met onze restaurants te maken heeft, aldus de Tilted Kilt, dat het rokje als merk heeft geregistreerd.

Merkrechten op een Schots rokje? Ja, dat kan. Als het publiek een product of dienst aan een bepaald teken herkent, kun je zo’n teken als merk registreren. Desondanks lijkt de claim van de Tilted Kilt niet erg kansrijk. Een serveerster doet toch echt iets anders dan een caddy, dus het is onwaarschijnlijk dat de consument hierdoor in verwarring raakt.

    • Bas Kist