Leiders Europa worden het niet eens over invulling topfuncties

De EU-leiders zijn het niet eens geworden over de invulling van een aantal topfuncties. Foto ANP/Jerry Lampen

De Europese regeringsleiders zijn het woensdagavond niet eens geworden over de invulling van de topposities in Brussel. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy gezegd op een afsluitende persconferentie.

De leiders praten 30 augustus verder over wie de nieuwe buitenlandcoördinator, voorzitter van de eurogroep en de opvolger van Van Rompuy worden.

Discussie over Italiaanse kandidaat

Van Rompuy zei de afgelopen weken uitgebreid gesproken te hebben met de Europese regeringsleiders. Er is echter nog niet genoeg overeenstemming om nu al knopen door te hakken, aldus Van Rompuy:

“Dat is jammer, maar niet dramatisch.”

De EU-leiders wilden na afloop niets zeggen de beraadslagingen en zeker niet over de kandidaten voor de posten. De Litouwse president Dalia Grybauskaité na afloop:

“We hebben niet over namen gepraat, maar over de criteria voor deze posten: de politieke kleur, de regio, het geslacht.”

De discussie leek vooral te draaien om de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Federica Mongherini, die door premier Matteo Renzi wordt gepusht als buitenlandcoördinator. Oost-Europese landen als Polen, Tsjechië en de Baltische staten vinden haar te onervaren en te pro-Russisch. Volgens ingewijden dreigt zij nu het momentum te verliezen om nog gekozen te worden, nu een beslissing tot eind augustus is uitgesteld.

Ook oost-Oekraïne besproken

De leiders spraken woensdagavond niet alleen over de topposten, maar ook over de situatie in Oost-Oekraïne. De EU stelt nieuwe sancties in tegen Rusland, dat in de ogen van Europa niet genoeg heeft gedaan om een einde aan het geweld te maken tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten. Van Rompuy:

“In juni hebben we vier voorwaarden gesteld. We betreuren dat daar niet genoeg van terecht is gekomen. Er blijven wapens en mensen de grens oversteken en het geweld gaat gewoon door. Er zijn nog steeds geen vredesbesprekingen en Rusland heeft niet genoeg gedaan om de situatie te deëscaleren.”

De EU-leiders willen dat de Europese Investeringsbank (EIB) en de Oost-Europabank (EBRD) geen projecten in Rusland meer ondersteunen. De Europese Commissie moet alle samenwerkingsprogramma’s met Rusland bekijken en per geval zien of ze moeten worden gestaakt. Projecten in grensgebieden, of die de Russische civil society ondersteunen, worden niet bedreigd.

Ook het opgelaaide geweld tussen Israël en militanten in Gaza was onderwerp van gesprek in Brussel. Van Rompuy zei namens alle regeringsleiders de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël te veroordelen, maar ook de doden die in Gaza zijn gevallen te betreuren.

Europa roept de strijdende partijen op alles in het werk te stellen om te voorkomen dat er verdere burgerslachtoffers vallen, het diplomatieke proces te hervatten en te werken aan een tweestatenoplossing. (Novum)