Bestand lijkt van korte duur: twee raketten afgevuurd vanuit Gaza

Israëlische soldaten zitten in de schaduw aan de grens met Gaza.
Israëlische soldaten zitten in de schaduw aan de grens met Gaza. Foto EPA / Atef Safadi

Het bestand tussen Hamas en Israël lijkt maar van korte duur. Persbureau AP meldt op gezag van de Israëlische politie dat er vanuit Gaza twee raketten zijn afgevuurd. Eerder vanochtend, vlak voor het bestand, beschoot Israël nog 37 doelen. Tijdens de actie hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen 30 huizen geraakt, waarbij twee Hamas-leiders zijn gedood. Ook kwamen vier andere mensen om het leven.

Een 75-jarige vrouw overleed aan verwondingen die ze woensdag had opgelopen. Het Israëlische leger heeft de aanval op de twee Hamas-leiders, Khalil al-Haya en Fathi Hamad, bevestigd aan persbureau AP. Volgens het leger vuurde Hamas eerder vandaag elf raketten af op Israël.

Sinds 8 juli zijn er aan de Palestijnse kant 227 mensen gedood, aldus Palestijnse overheidsfunctionarissen. Aan de Israëlische kant kwam één persoon te overlijden.

Het bestand dat nu geldt duurt tot 14.00 uur vanmiddag (Nederlandse tijd) en is bedoeld om mensen de gelegenheid te geven om het gebied te ontvluchten en gewonden te verzorgen. Een poging om een langer staakt-het-vuren in te stellen, mislukte eerder deze week.