Israël: morgenochtend gaat nieuw wapenbestand in

Volgens woordvoerders van de Israëlische regering heeft het land een nieuwe overeenstemming bereikt met Gaza over een wapenstilstand. Morgen om 06.00 uur, 05.00 uur Nederlandse tijd, leggen Israël en strijders in Gaza de wapens opnieuw neer, zo schrijft persbureau Reuters vanmiddag.

Israëlische soldaten bekijken de sporen van raketten die zijn afgevuurd op de Gazastrook. Foto AFP / Menahem Kahana

Woordvoerders van de Israëlische regering melden tegenover de BBC dat het land een nieuwe, veelomvattende overeenstemming heeft bereikt met Gaza over een wapenstilstand. Morgen om 06.00 uur, 05.00 uur Nederlandse tijd, leggen Israël en strijders in Gaza de wapens opnieuw neer, aldus de BBC.

Vanuit Gaza is het nieuws nog niet bevestigd door Hamas of door andere Palestijnse militante groeperingen. Daarnaast schrijft persbureau Reuters dat het ‘Israëlische leiderschap’ zich nog over de overeenkomst aan het buigen is. Volgens de Israëlische bron volgt het bestand op gesprekken die vandaag zijn gevoerd in Egypte.

Vandaag was vanaf 09:00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren afgekondigd. Dat was bedoeld om hulpverleners tijdelijk de kans te geven om goederen naar Gaza te brengen. De Israëlische autoriteiten meldden dat er tijdens het bestand vanuit Gaza drie mortieren op Israël werden afgevuurd.

Vanochtend beschoot Israël nog 37 doelen

Eerder vanochtend, vlak voor het bestand, beschoot Israël nog 37 doelen. Tijdens de actie hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen 30 huizen geraakt, waarbij twee Hamas-leiders zijn gedood. Ook kwamen vier andere mensen om het leven. Volgens het leger vuurde Hamas eerder vandaag elf raketten af op Israël.

Sinds 8 juli zijn er aan de Palestijnse kant 227 mensen gedood, aldus Palestijnse overheidsfunctionarissen. Aan de Israëlische kant kwam één persoon om. Het bestand van vandaag zou duren tot 14.00 uur vanmiddag (Nederlandse tijd). Een poging om een langer staakt-het-vuren in te stellen mislukte eerder deze week.

    • Annemarie Coevert