Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hongerstakende premier Aruba: Bij VVD leeft haat tegen Antillen

De Arubaanse premier Mike Eman is al een paar dagen in hongerstaking.
De Arubaanse premier Mike Eman is al een paar dagen in hongerstaking. Foto ANP/SANTIAGO CORTES

Premier Mike Eman van Aruba blijft na een week in hongerstaking om aandacht te trekken voor zijn strijd met de Nederlandse regering. In een interview met NRC Handelsblad verwijt hij premier Rutte vandaag zich ‘niet te kunnen verplaatsen in de positie van een ander’.

Hij is geschrokken van de harde opstelling van Den Haag tegenover de Antillen. Met name bij de VVD leeft volgens Eman ‘een haat waarbij alle eilanden over een kam worden geschoren’.

Status aparte niet zomaar ontnomen

De premier van Aruba bivakkeert in Oranjestad in een tent tegenover het kantoor van de gouverneur. Die kreeg van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) opdracht de begroting van het eiland niet goed te keuren. Volgens het kabinet is Aruba te laks in het terugdringen van de staatsschuld en het begrotingstekort.

Aruba komt daarom onder hetzelfde toezicht te staan als Curaçao en Sint Maarten. Maar anders dan die eilanden heeft Aruba al sinds 1986 een status aparte als autonoom land binnen het Koninkrijk. Eman zegt dat hij besloot te stoppen met eten toen hij besefte dat het langs diplomatieke weg niet zou lukken tot een vergelijk met Den Haag te komen. En het juridische gevecht levert volgens hem te weinig aandacht op.

“Ik moest het uiterste doen om te laten zien dat wij ons onze status aparte niet laten ontnemen.”

Eman klaagt dat Rutte vorige week onbereikbaar was toen een akkoord in zicht leek met Plasterk.

Vorig jaar zei Rutte tijdens een bezoek aan de Antillen dat de voormalige koloniën maar hoeven te bellen als ze onafhankelijk willen worden, dan zou het geregeld worden. Maar Eman spant zich juist in om de band te versterken. Hij vertelt dat hij campagne heeft gevoerd in het Caraïbisch gebied om steun te krijgen voor een Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad.

“Dat heeft nu wel een nare bijsmaak.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad: ‘Ik heb me altijd voor het Koninkrijk ingezet’. Een interview met premier Mike Eman van Aruba. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.