In beeld

Hoe komt Meneer Aart de schildpad de zomer door?

Hoe komt Meneer Aart de schildpad de zomer door? Verblijft hij in de vakantie kosteloos bij de schoonouders of toch in een relatief duur dierenasiel? Het zijn de dilemma’s voor huisdierbezitters wanneer ze Nederland tijdelijk inruilen voor de hitte op Curaçao, het strand van Texel of een sportieve wintersport vakantie in Oostenrijk. Want hun trouwe en beminde gezelschap heeft ook ’s zomers zorg nodig.
Lola, de hond. Lola is gewend aan reizen. Ze kwam in 2008 per vliegtuig aan op Rotterdam Airport. Vanuit Spanje. Op een website van een organisatie die zwerfhonden opvangt, vond baasje Linda Bombeke de voormalig zwerfhond. Lola, een vrouwtje met een baard en daarom vernoemd naar het gelijknamige lied van The Kinks, wordt ondanks haar reiservaring deze zomer niet meegenomen. Op een camping staan met een hond vindt Bombeke gezien onder meer de hitte verre van ideaal.
Merlijn Doomernik
Meneer Aart, de schildpad. In de vakantie gaat Meneer Aart naar de schoonmoeder van baasje Karen van Meeteren, waar hij in het verleden 23 jaar lang woonde. De schildpad poept en plast daar, net als thuis, in een bakje en schuifelt wat door het huis. Meneer Aart is een ‘verbazingwekkend makkelijk’ dier. Van Meeteren: „Ik wil het nemen van een schildpad als huisdier overigens niet aanmoedigen. Deze is naar Nederland gesmokkeld en via een opvang bij ons terecht gekomen, dus het is niet zo dat je er 1, 2, 3 een kunt kopen.”
Merlijn Doomernik
Tim en Matthijsje, de cavia's. Manoli Toret trof het simpelweg met de buren. Een oppasadres zoeken voor de cavia’s van dochter Mila was daarom niet nodig. Tim en Matthijsje blijven tijdens de vakantie lekker thuis, in het caviahok in de tuin. De buurman en buurvrouw voorzien de dieren van voedsel, water en hooi.
Merlijn Doomernik
Bobje, de kat. Baasje Roel Siebrand verhuurt zijn appartement tijdens vakanties via airbnb en Bobje is daarbij een unique selling point. Huurders zorgen voor eten, drinken en verschoning van de kattenbak. Of Siebrand nooit bang is dat het mis gaat? Jawel, maar tot dusver ging het altijd goed. Bovendien moeten huurders hun paspoort overleggen aan airbnb. „Ik denk dat mensen die kwaad in de zin hebben dat niet doen.”
Merlijn Doomernik
De naamloze koningspython. Een reptiel bezitten is in de vakantie lekker makkelijk. Je hoeft alleen je familie bereid te vinden water te verversen en het terrarium schoon te houden. Zo geregeld, zegt Gideon Schüssler. Twee boa constrictors, drie koningspythons, één madagascar haakneus en één rotspython slapen naast een vogelspin, twee hagedissen en een grote pad in het huis van Schüssler.
Merlijn Doomernik
Puck, het stinkdier. Waar laat je je stinkdier wanneer je Nederland verlaat? In een dierenwinkel met stinkdierenopvang. Roel de Bresser vertrekt voor drie weken naar Noorwegen en laat zijn nieuwsgierige kameraad achter in de handen van experts. Daar moet hij vooral aandacht krijgen. „Als je er veel tijd in steekt kan een stinkdier een prettig huisdier worden. Met name in het begin heeft hij veel aandacht nodig. Elke avond komt hij voor de bank staan en wil hij geaaid worden.” Stinken doet Puck alleen wanneer hij zich ernstig bedreigd voelt.
Merlijn Doomernik
Sinbad, de papegaai. Met de papegaai van Raimke Groothuizen haal je een bom levendigheid in huis. Hij is de pitbull onder de papegaaien, gaat mee onder de douche en wordt boos op telefoons en rekenmachines. Hij valt vaak en is een expert in het nadoen van geluiden. Onzekerheid moet je in zijn bijzijn niet tonen want dan kun je op een aanval rekenen. Gelukkig weten de ouders van Groothuizen, waar de logeerkooi van Sinbad staat tijdens vakanties, daar wel raad mee. „Sinbad is heel blij wanneer hij bij mijn ouders is. Dan knort hij. Onderweg begint Sinbad al te fluiten.”
Merlijn Doomernik