Luieren onder een parasol? Daar geeft de baas een bonus voor

Beeld iStock

Op vakantie gaan met het geruststellende idee dat je baas dolgraag wil dat je níéts aan werk doet. Sterker nog: hij geeft je er een bonus voor.  Bedrijven springen steeds ruimhartiger om met het vakantiebeleid. Want: afstand nemen van je werk is heel goed. Twee manieren waarop bazen proberen te bevorderen dat je op vakantie gaat:

Trend 1: geef geld

Een zomerbonus van 250 euro. Dat is wat werknemers van adviesbureau @samhoud krijgen wanneer ze tijdens hun vakantie niet zakelijk bellen of mailen. Oprichter Salem Samhoud:

“Tegenwoordig is de vraag voor een werkgever niet meer hoe je je mensen productief maakt, maar hoe je ze tot rust laat komen. Ik geloof dat mensen zich vaker moeten loskoppelen van hun telefoon of internet, meer balans zorgt voor excellente werkprestaties.”

In de VS – waar men geen recht heeft op vakantiedagen – gebeurt het vaker. Werknemers van het Amerikaanse technologiebedrijf Fullcontact kregen twee jaar geleden 7.500 dollar vakantiegeld mee. De voorwaarden: ze moesten werkelijk op vakantie gaan, niet bereikbaar zijn via internet of telefoon én ze mochten niet werken.


Bij Airbnb, de online community voor vakantiehuizen, bedachten ze iets soortgelijks. Hun vaste werknemers mogen voor 2.000 dollar iets huren via Airbnb.

Trend 2: neem net zolang vrij als je wilt

Een andere trend is dat bedrijven juist geen vakantiebeleid voeren. Werknemers van online videodienst Netflix zijn sinds 2005 vrij om zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen als ze willen. Tien jaar geleden vroeg een werknemer: “Als we geen werkuren bijhouden waarom doen we dat dan wel bij vakantiedagen?” Daar was het Netflix-management het wel mee eens.

Ook bij Microsoft geen bemoeienis met de vakanties van het personeel, al is er wel een maximum aantal vakantiedagen opgenomen in de contracten. Communicatiemanager bij Microsoft Julie de Widt:

“Mensen weten zelf het beste hoe ze kunnen ontspannen. Daar is geen beleid voor nodig.”

Ook internetbedrijven als Ask.com en Automattic, de ontwikkelaar van WordPress, volgden de trend van onbeperkte vakantiedagen.

Maar werken die trends wel?

Als werknemers met een rustiger gevoel vakantie nemen door bijvoorbeeld een bonus mee te krijgen, is dat positief, zegt Jessica de Bloom, wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Tampere in Finland. Tussen 2007 en 2012 deed ze onderzoek naar vakantie. De Bloom:

“Vakantie helpt altijd om uit te rusten. Maar wetenschappelijk onderzoek naar herstel van werk staat nog in de kinderschoenen.”

Volgens De Bloom kan het geen kwaad als vakantiegangers zo nu en dan een zakelijk telefoontje plegen, zolang ze hier maar zelf over kunnen beslissen. Overvallen worden door een telefoontje van de zaak als de hele familie net gezellig aan de Côte d’Azur het hoofdgerecht bestelt, levert geheid stress op.

En hoe langen houden werknemers dat vakantiegevoel vast?

Helaas niet lang. Uit onderzoek blijkt dat werknemers zich in de eerste werkweek alweer even gespannen en futloos voelen als twee weken voor hun vakantie.

Vijf tips voor een geslaagde vakantie:

1. Voorkom werkstress. Zorg dat je alleen met werk bezig bent op vakantie, wanneer jij dit wilt. Begin bij terugkomst pas op woensdag, of laat je automatische afwezigheidsbericht tot die dag aanstaan.

2. Koester vakantie-ervaringen. Dit versterkt je prettige gevoelens en gedachtes, zelfs nog lang na de vakantie. Sta uitgebreid stil bij de voorpret, je plezier tijdens de vakantie en de herinneringen na thuiskomst.

3. Deel vakantiepret. Vertel vooraf iedereen je plannen en deel achteraf je verhalen.

4. Zorg goed voor je lichaam. Ga na je laatste werkdag sporten, zo glijdt de stress van je schouders af.

5. Voorkom vakantiestress. Vertrek een dag later dan de rest van Nederland, maak een realistische begroting, kies een bestemming met grote kans op goed weer, begin op tijd met inpakken en plan leuke tussenstops voor onderweg.

Bron: De kunst van het vakantievieren, Jessica de Bloom

    • Daan Borrel & Oscar Vermeer