Israël houdt wapens even stil; 4 kinderen op strand Gaza gedood

Foto AFP

Israël heeft een verzoek van de Verenigde Naties ingewilligd om vanmorgen zes uur lang een staakt-het-vuren in acht te nemen op de Gazastrook.

De VN willen die tijd gebruiken om medicijnen en hulpgoederen naar Gaza te brengen. In het gebied is onder meer een groot gebrek aan water. De VN hebben Hamas ook gevraagd hun aanvallen op Israël tijdelijk te staken, maar de militante organisatie heeft nog niet gereageerd. Ondertussen zijn opnieuw honderden Palestijnse gezinnen in Gaza op de vlucht geslagen vanwege luchtaanvallen. Gisteren werden vier Palestijnse jongens gedood op een strand. Ze werden geraakt door granaten die werden afgevuurd van een Israëlisch marineschip, zegt een Palestijnse mensenrechtenactivist. De kinderen, tussen de 9 en 11 jaar, speelden op het strand toen ze geraakt werden. Volgens hulpdiensten zijn in negen dagen tijd 204 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen, die mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onwettig noemde. Daarnaast zijn zo’n 1.450 mensen gewond geraakt. Palestijnse extremisten schoten zo'n 1.500 raketten op Israël af, waarvan de meeste werden onderschept. Dinsdag viel de eerste dode aan Israëlische zijde. Israël heeft tienduizenden burgers in Gaza opgeroepen hun huizen te verlaten, mogelijk vanwege meer luchtaanvallen, en waarschuwde ook patiënten van een revalidatiekliniek te vertrekken. De directeur heeft gezegd dat iedereen zal blijven, omdat ze nergens heen kunnen.

    • Novum