Dino met langste staartveren vloog 125 miljoen jaar geleden

Staartveren van bijna 30 centimeter lang. Zo lang zijn ze niet eerder gevonden bij een dinosauriër. Het fossiel ervan is deze week beschreven door Chinese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers (Nature Communications, 15 juli).

De leeftijd van het fossiel uit het Krijt wordt geschat op 125 miljoen jaar. De dino was volwassen en in totaal 1,32 meter lang. Volgens de onderzoekers werpt hun vondst nieuw licht op de evolutie van vlucht. Het is bekend dat vogels van de dino’s afstammen. Maar hoe die evolutie precies verliep is onduidelijk.

Deze vondst laat zien dat ook grotere dino’s in staat waren om het luchtruim te kiezen. Tot nog toe was het idee dat alleen kleine dino’s (minder dan een meter) hun veren gebruikten om zich in de lucht voort te bewegen. Grotere dino’s zouden daarvoor te zwaar worden. Maar de paleontologen maken aannemelijk dat de door hun beschreven, 4 kilo zware dino ook glijvluchten kon uitvoeren. De grote staartveren dienden daarbij voor stabiliteit tijdens het zwenken, en om af te remmen tijdens de vlucht naar beneden. Allebei cruciaal voor een veilige landing of het vangen van een prooi.

De nu gevonden dino is Changyuraptor yangi gedoopt. ‘Changy’ betekent lange veer in het Chinees en ‘raptor’ verwijst naar het feit dat hij jaagde. Met de toevoeging ‘yangi’ wordt president Yang Yangdong van de Bohai University geëerd, die de aankoop van het fossiel financierde.