En zo gaat het in de praktijk

Het gaat ze weer niet lukken. De 23 mannelijke en 5 vrouwelijke regeringsleiders van de Europese Unie slagen er deze zomer waarschijnlijk niet in om genoeg vrouwelijke kandidaten te vinden voor de topposities van Europa: de stoelen in de Europese Commissie.

De mensen op die stoelen vormen de komende vijf jaar het dagelijks bestuur van de EU en dienen de wetsvoorstellen in die leiden tot nieuwe Europese regels. Elk land krijgt een stoel. Voor premier Rutte is het zoeken naar een stevige opvolger van Neelie Kroes, die na tien jaar afscheid neemt. Wie komt in aanmerking?

Waarschijnlijk iemand met ervaring op zware politieke functies. Een oud-minister ligt voor de hand – van de huidige 28 eurocommissarissen waren er 22 minister. De zes anderen zaten hoog bij internationale organisaties zoals de Wereldbank of waren de ambtelijke baas op ministeries.

Ook de politieke kleur van de nieuwe commissaris speelt mee. Rutte heeft liever iemand uit eigen partij of van coalitiegenoot PvdA hoog in Brussel, dan een CDA’er.

Tegelijkertijd wil iedere nationale regering een aantrekkelijke post bemachtigen – eentje die relevant is in eigen land en meetelt in Europa. Zo wil Duitsland, het land van de Energiewende, graag weer de energieportefeuille. Nederland mikt na vijf jaar Digitale Agenda, een vrij lichte post, nu op een zware economische portefeuille.

Meest genoemde kandidaat is een minister met ervaring op dat beleidsterrein: Jeroen Dijsselbloem. Als voorzitter van de eurogroep heeft hij reputatie opgebouwd in Brussel. Andere namen die opduiken zijn die van Wouter Bos, Ad Melkert, Gerrit Zalm, Bert Koenders, Jan Peter Balkenende. Allemaal oud-kabinetsleden.

En allemaal mannen. Dat is in hun nadeel. Op dit moment zijn 9 van de 28 commissarissen vrouw. Het Europees Parlement vindt dat te weinig en zegt op de man-vrouwverhouding te letten als het na de zomer over de nieuwe Commissie stemt. Een vrouwelijke kandidaat heeft dus een streepje voor. En dan komen de regeringsleiders weer vooral met mannen aanzetten. Als het zo doorgaat, wordt het huidige aantal van 9 van de 28 commissarissen niet eens gehaald.