Egypte: levenslang voor aanranding vrouwen

Een Egyptische rechtbank heeft gisteren zeven mannen veroordeeld tot levenslang en twee anderen tot twintig jaar cel wegens aanranding van vrouwen. Het was de eerste keer dat er zulke zware straffen werden uitgedeeld sinds een nieuwe wet tegen seksuele intimidatie van kracht werd.

De mannen waren volgens de rechtbank schuldig aan seksueel geweld tegen vrouwen die de inauguratie van president Sisi aan het vieren waren op het Tahrirplein in Kairo. Zeker negen incidenten van seksueel geweld en intimidatie werden gemeld op en rond het Tahrirplein tussen 3 en 8 juni, toen aanhangers van Sisi zijn verkiezing en inauguratie vierden. De negen veroordeelde mannen waren aangeklaagd voor betrokkenheid bij vier verschillende incidenten.

Het is onduidelijk of er ook iemand veroordeeld is voor de verkrachting van een 42-jarige vrouw, die samen met haar dochtertje de viering op het Tahrirplein bijwoonde. Een groep mannen viel haar aan, rukte de kleren van haar lichaam en verkrachte haar op brute wijze. Later verscheen er een video van een politieagent die haar, naakt en onder het bloed, in een ambulance helpt. Sisi bezocht haar in het ziekenhuis en beloofde dit soort incidenten hard aan te pakken.

Organisaties voor vrouwenrechten steunen de wet tegen seksuele intimidatie, maar vinden wel dat die niet ver genoeg gaat. Ze pleiten voor een uitgebreidere wet die al het geweld tegen vrouwen strafbaar stelt en een nationale strategie om die te implementeren. (AP, BBC)