Een alias voor alias

Cacc’e Mmitte di Lucare. Een bepaald niet alledaagse DOC uit Puglia. Probeer dat maar eens uit te spreken als je een glas of drie op hebt. En die zijn tenminste nodig om deze wijn een beetje te doorgronden. Diepe, donkerpaarse kleur. Een zwoele geur van lelies, rozen, viooltjes en kruidnagel. In de mond zwarte en rode bessen, wat rokerigheid en een exotische touch. Vondst.

Daarom wilde ik ook wel eens weten met welke druiven producent Albert Longo deze wijn zoal had gemaakt. In eerste instantie kon importeur Walinga (kijk, dat kun je tenminste uitspreken) mij niet één, twee, drie antwoord geven. Maar dat kon ik hem niet kwalijk nemen.

De Italiaanse wijnbouw is een wirwar van autochtone druiven (men meent dat er wel tweeduizend verschillende in omloop zijn) die zich bovendien in bijna iedere streek een andere identiteit aanmeten.

Zo gedraagt Italië ’s bekendste druif, de sangiovese, zich als een maffiabaas door zich te bedienen van een vijftiental aliassen, waaronder brunello, morrellino en prugnolo. En ook de alom bekende nebbiolo heeft verschillende paspoorten, waarin deze zich uitgeeft als spanna of als chiavennasca.

In het geval van de Cacc’e Mmitte di Lucera werden na wat vine scene investigation de daders bekend. Het bleek te gaan om het illustere trio uva di Troia -waarvan de connectie met Troje overigens een mysterie is-, de bombino bianco, -die vanzelfsprekend ook wel trebbiano d’ Abruzzo wordt genoemd- en de montepulciano, ook bekend als cordisco, morellone, primaticcio en uva Abruzzi.

Onthouden wordt lastig: we zijn al weer een glaasje verder.

Alberto Longo 2011. Cacc’e Mmitte di Lucare.

Douwe Walinga Italiaanse Kwaliteitswijn.€ 14,80

    • Harold Hamersma