Utrechtse serieverkrachter na twintig jaar aangehouden na DNA-onderzoek

Compositietekening van de verkrachter, gemaakt in 1995
Compositietekening van de verkrachter, gemaakt in 1995 ANP

De politie heeft een verdachte aangehouden in de grootschalige zaak rond de Utrechtse serieverkrachter, verklaren de politie en het OM vanavond. Het gaat om een 51-jarige man die in drie van de in totaal twintig zaken een DNA-hit heeft. De slachtoffers zijn volgens de politie al geïnformeerd.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie tijdens de persconferentie:

“Het gaat om een 51-jarige man die eerder is veroordeeld na een fietsendiefstal. Omdat hij veroordeeld is, was hij verplicht zijn DNA af te staan. Van de twintig zaken die draaien om een verkrachting of een poging tot verkrachting is in drie gevallen een DNA-profiel van de dader vastgesteld. In deze drie zaken is een DNA-match gevonden tussen deze verdachte en de dader. Het OM en de politie doen nog onderzoek in de overige zaken. In deze zaken past deze verdachte ook in het profiel van de dader. “

De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en heeft geen bekentenis afgelegd, aldus een woordvoerder van de politie. In totaal is van 2500 mannen het DNA vergeleken met het DNA van de dader. De aanhouding heeft voor grote opluchting gezorgd onder de slachtoffers, maar ook onder de inwoners van Utrecht. Overmorgen wordt de verdachte voorgeleid.

‘Groot compliment voor Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden’

Onze correspondent Enzo van Steenbergen was bij de persconferentie aanwezig, en legt uit dat relatief nieuwe wetgeving deze doorbraak mogelijk heeft gemaakt:

“De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden is sinds 2010 van kracht. Door deze wet is iedereen die wordt veroordeeld verplicht om DNA af te staan. Hiermee is hij aan de zaak gekoppeld. De politie legde uit dat deze man eerder in beeld is geweest in deze zaak, samen met ongeveer 2500 andere mannen die ofwel in de buurt woonden van de delicten of qua uiterlijk in het profiel van de dader pasten. Hem is toen gevraagd om vrijwillig DNA af te staan, dit heeft hij toen geweigerd. De man is nooit eerder officieel verdachte geweest in deze zaak. Deze doorbraak is dus een groot compliment voor deze nieuwe wet. “

Zes verkrachtingen en elf pogingen

Er wordt al bijna twintig jaar gezocht naar de verkrachter die in 1995, 1996 en 2001 zes vrouwen in Utrecht verkrachtte en elf pogingen daartoe deed. Van de verkrachter is indertijd DNA veiliggesteld waarmee twee jaar geleden al in de DNA-databank gezocht is naar bloedverwanten van hem.

Een infographic van het ANP met locaties waar de serieverkrachter toesloeg:

grote onrust in Utrecht vanaf ’95 door zaak

De zaak rond de Utrechtse serieverkrachter zorgde voor grote onrust in en rond Utrecht. Er werden tussen 1995 en 1996 speciale busjes ingezet op universiteitscentrum de Uithof, zodat vrouwen niet meer alleen in die omgeving hoefden te fietsen. Struiken werden kortgeknipt om potentiële schuilplaatsen te verwijderen en vrouwen konden cursussen zelfverdediging volgen. Op een zeker moment gingen agenten verkleed als vrouw het bos in om de dader uit de tent te lokken, maar na 2001 werd het ineens stil rond de Utrechtse serieverkrachter.

In 2011 kwam een wetenschapper met nieuw bewijs dat er op wees dat de Utrechtse serieverkrachter uit De Bilt moest komen. Het leek een doorbraak, maar tot een arrestatie kwam het toen niet.