Dit brengen andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Zware tijden voor pensioenfondsen

Voor de meeste pensioenfondsen zal het de komende jaren onmogelijk zijn om de pensioenen te verhogen. Door de extreem lage rente dalen de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen op dit moment tot onder het vereiste minimum, bericht RTLZ.

Volgens de nieuwszender hebben onder meer het grote ambtenarenpensioenfonds ABP, PNO Media en PMT (voor werknemers in de metaal- en technieksector) een dekkingsgraad die lager ligt dan de vereiste 104 procent.

De pensioenfondsen publiceerden afgelopen week hun dekkingsgraad, en die was nog in orde. Maar dat komt omdat de fondsen van De Nederlandsche Bank met de gemiddelde rente over de afgelopen drie maanden mogen rekenen. Dat vertekent de situatie, schrijft RLTZ, want na de renteverlaging van de ECB in juni zijn de rentes hard weggezakt.

Boete dreigt voor TNT Express

De Franse kartelwaakhond onderzoekt of TNT Express deel heeft uitgemaakt van een kartel op de pakketmarkt in Frankrijk, bericht het FD.

Het Nederlandse bedrijf hangt volgens de krant een boete tussen de 80 en 160 miljoen euro boven het hoofd.

De prijsafspraken zouden zijn gemaakt binnen de Franse branchevereniging voor koeriersbedrijven, schrijft de Volkskrant. Ook de betrokkenheid van het Britse Royal Mail, het Amerikaanse Fedex en het Duitse DHL wordt onderzocht. De afspraken zouden stammen uit de periode voor 2010.

Het aandeel TNT Express verloor gisteren 1,2 procent op de Amsterdamse beurs.

Chinese toestanden in Breda

De arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken waar smartphones worden gemaakt zijn berucht. Megabedrijf Foxconn hing een aantal jaar geleden zelfs netten op om de steeds vaker voorkomende zelfmoorden van doodongelukkige werknemers tegen te gaan.

Maar in een smartphone-reparatiecentrum in Breda is het ook niet pluis, schrijft de Volkskrant. De Inspectie SZW is gisteren een onderzoek gestart naar de werkomstandigheden bij de vestiging van het Taiwanese bedrijf Pegatron Services in Breda, na berichten in de plaatselijke pers over “mensonterende werkomstandigheden”.

In de Volkskrant komen een aantal anonieme werknemers aan het woord. Zij vertellen dat het binnen zo warm wordt dat er al een aantal keer mensen zijn flauw gevallen en de ambulance moest komen, dat er dagelijks mensen worden ontslagen en hebben het over “gevangeniswerk”.

Een Tsjechische leidinggevende zegt echter dat “Nederlanders het altijd anders willen doen, en willen praten”. “Maar je wordt betaald om te werken.”

Vakbond FNV zegt te vermoeden dat Pegatron Services de metaalelektro-cao ontduikt.

    • Dolf de Groot