De wederopstanding van Nedcar, complexe tijden bij Philip Morris

BORN - Vijf specialisten van VDL Nedcar presenteren de authentieke klassieke Nederlandse Mini (1959) die zij de afgelopen maanden hebben gerestaureerd. De Austin Seven met productienummer 983 is een van de oudste van de wereld en blijft de komende jaren in de fabriek in Born staan. ANP BAS CZERWINSKI Foto ANP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Het scheelde weinig of we hadden in de verleden tijd over Nedcar gesproken. Het voortbestaan van de enige autofabriek in Nederland kwam meerdere malen in gevaar. Vandaag is de dag van de wonderlijke wederopstanding, eentje die door Koning Willem-Alexander hoogstpersoonlijk wordt ingeluid.

Al is er wel wat veranderd. Op de plek in het Limburgse Born waar Volvo’s, Mitsubishi’s en Smarts van de band rolden, worden vanaf nu alleen nog Mini’s voor BMW gebouwd. Dankzij BMW dat een nieuwe producent zocht, VDL dat Nedcar van de Japanners overnam en, niet te vergeten: miljoenen euro’s van het Rijk en de provincie Limburg.

Nu is VDL Nedcar alleen nog op zoek naar 1.000 nieuwe werknemers.

Ongewoon complex

André Calantzopoulos, de bestuursvoorzitter van de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris, heeft het nu al over een “complex en zeer ongewoon” jaar. De producent van merken als Marlboro en L&M, dat per september zijn enige Nederlandse fabriek in Bergen op Zoom sluit, heeft het zwaar. Vandaag komt het met halfjaarcijfers.

De verwachtingen? Een daling van de winst. Onder andere door tegenvallende resultaten in Europa (stijgende accijnzen) en Azië (‘sjoemeldende’ concurrenten). Beleggers werden vast gewaarschuwd: hun winst per aandeel zal naar verwachting 5 tot 8 procent lager uitvallen dan gedacht.

Gaan! Doen! Denken!

‘Denken, durven, doen!’ ‘Dóórpakken!’ ‘De knop om!’ Topman Slippens van Sligro Food Group - waaronder 186 supermarkten en groothandels in heel het land vallen met namen als Emté, Van Hoeckel en Sligro - presenteert ieder jaar een motto. Die van dit jaar? ‘Vind de balans!’

Is de balans dan kwijt? Dat blijkt vandaag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Topman Koen Slippens is er in ieder geval de man niet naar om de dingen mooier te maken dan ze zijn.

Werkloosheid

In Emmen blijft het lastig een baan te vinden. Maar ook in Lelystad zitten nog veel mensen thuis. Vandaag komen het CBS en het UWV met nieuwe werkloosheidscijfers. De oneervolle koploper tot nu toe? De provincie Flevoland. En dan met name de gemeente Lelystad: 7,1 procent van de beroepsbevolking is daar werkloos.

Zo’n 60 kilometer zuidelijker gaat het een stuk beter. In de gemeente Utrecht zit slechts 4,6 procent thuis. Komt volgens een woordvoerder onder andere door ‘het goede vestigingsklimaat’. Er zitten nu z’n 30.000 bedrijven, dat aantal neemt verder toe. Zo zien game-ontwikkelaars Utrecht als het Nederlandse Sillicon Valley.

En verder

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, als baas? Het kan. Het State Department op het consulaat in Amsterdam zoekt een Criminal Fraud Investigator. Iemand die helpt voorkomen dat mensen illegaal naar Amerika afreizen.

Nummertje 538. Iedereen op Wall Street kent hem, hij staat er immers al bijna 30 jaar. De haren zijn wel wat grijzer geworden, de schoenen wat comfortabeler. Maar een beursdag is nog altijd niet compleet zonder Peter Tuchman.

Apple en IBM die gaan samenwerken? “Dit was nooit gebeurd als Steve Jobs er nog was geweest.” De kritiek van hardcore Apple-fans is niet gek. Onder Jobs werd er niet bepaald geheimzinnig gedaan over de rivaliteit tussen beide bedrijven.

    • Eva Oude Elferink