De prijzenoorlog begint: een laptop van 200 euro

Foto Flickr.com/Luis Roca

Chipfabrikant Intel veert mee met een opleving in de pc-markt. Die was ook wel erg hard onderuit gegaan. Nu dreigt een nieuwe prijzenslag in de laptopmarkt.

Ze zijn blij bij Intel: de jongste kwartaalcijfers laten weer een gezonde groei van de pc-divisie zien, die goed is voor 60 procent van de omzet. Na een periode van krimp herstelt de vraag naar laptops en desktops weer. Maar Intel is minder blij met Microsofts plan om spotgoedkope laptops van rond de 200 euro uit te brengen (200- 249 dollar). Afgelopen week lekte via techsite The Verge uit dat Microsoft met fabrikanten als Acer, Toshiba en HP werkt aan een antwoord op de goedkope Chromebooks van Google.

Chromebook profiteert  van Windows 8

In de VS was 1 op de 10 verkochte laptops in 2013 al een Chromebook. Dat was het jaar daarvoor nog minder dan 1 procent. Google maakte handig gebruik van de moeizame start van Windows 8, dat een radicale breuk is met het ‘oude’ Windows. Te radicaal, vinden veel gebruikers, vandaar dat Microsoft bij nader inzien toch het startmenu en het vertrouwde bureaublad meer ruimte geeft.

Voor een Chromebook - je hebt ze al voor 250 euro - is een continue internetverbinding noodzakelijk; de apparaten zijn alleen geschikt voor lichte activiteiten. In zulke goedkope laptops zitten vaak Atom-chips waarop Intel minder winst maakt dan de snellere Core-chips, zegt Patrick Bliemer, verantwoordelijk voor de Intel-verkoop in Noord-Europa.

De prijzen van chips voor notebooks daalden afgelopen kwartaal al, blijkt uit deze toelichting op de cijfers. In vergelijking  met vorig jaar groeide het aantal verkocht laptopchips met  9 procent, maar daalde de gemiddelde verkoopprijs met 7 procent. Bij chips voor desktop pc’s steeg de gemiddelde verkoopprijs juist met 2 procent.

Niet weer een netbook

Bij een lange “race naar de bodem” is Intel niet gebaat, ook al ondersteunt het bedrijf zelf de marketingcampagnes voor de Chromebook.  Het doet het imago van de notebook  ook geen goed. Computers met telkens lagere prijzen en minder prestaties, dat roept herinneringen op aan de tijd van de netbooks; laptops met goedkope onderdelen en een verouderd besturingssysteem (Windows XP). “Je moet klanten duidelijk uitleggen wat het verschil is tussen een normale laptop en eentje van 200 euro”, aldus Bliemer.

De verkoop van Chromebooks – waarvan de helft op Intel-chips zou draaien en de rest op ARM-chips – gaat  in Nederland niet even hard als in de VS, zegt Bliemer. En wil je et eens uitproberen dan kun je  zelf ook een oude laptop of netbook in een  Chromebook omtoveren.

Hè hè, herstel

De pc-markt herstelt zich van een historische dip; te wijten  aan de crisis en de opmars aan mobiele computers met aanraakschermen (smartphones en tablets). Onderzoeksbureau Gartner rekent op 2,9 procent groei dit jaar, na een krimp van 10 procent in 2013 . Zie ook de graphic of the day:

 

Het bedrijfsleven koopt meer nieuwe pc’s, en in Nederland veerde de consumentenmarkt op dankzij het einde van Windows XP en de aantrekkende economie.  Er werden 30 procent meer computers door consumenten gekocht, aldus Bliemer. Tegelijk vlakt de spectaculaire groei van het aantal verkochte tablets vlakt, hoewel onderzoeksbureau Gartner verwacht dat in 2015 voor het eerst meer tablet-pc’s dan laptops en desktopcomputers worden verkocht. Oftewel: het aanraakscherm wint het toch van de muis en toetsenbord.

De cijfers

Intel haalde in het afgelopen kwartaal 10,2 miljard euro omzet, waarvan 6,2 miljard euro voor de pc-divisie (6 procent groei). De winst groeide tot 2 miljard euro. Ook de divisie die chips voor computers in datacentra maakt, groeide hard. Chipmachinefabrikant ASML meldde gisteren een omzet van 1,6 miljard euro en een winst van 400 miljoen euro. Voor komend kwartaal rekent topman Peter Wennink op een lichte, tijdelijke terugval in de orders. Hij verwacht dat de vraag naar lithografiesystemen die nog fijnmaziger chips kunnen maken,  daarna weer toeneemt.

 

    • Marc Hijink