Opinie

    • Menno Tamminga

De overname van HES gaat toch wel door?

De minst besproken overname in Nederland weet toch regelmatig te verbazen. Die minst besproken overname is het bod ter waarde van zo’n 400 miljoen euro op HES Beheer, een beursgenoteerd bedrijf dat zijn geld verdient in de overslag van kolen en ijzererts.

Dat zijn geen sexy spullen. Vandaar het gebrek aan reuring? HES is een bescheiden bedrijf (97 miljoen euro omzet, 319 werknemers) en ook nog eens in Rotterdam gevestigd...

Toch valt er voor liefhebbers van ondernemingbestuur, toezicht, overnames en accountantscontroles genoeg te genieten. Op 26 november 2013 liet HES weten dat gepraat werd over een overnamebod door Hestya, gelieerd aan de Amerikaanse private-equityfinancier Riverstone. Beleggers met 58 procent van de HES-aandelen waren al akkoord.

Maar opschieten doet het niet.

Eerst vertrok directievoorzitter Harmen Sliep. Om „persoonlijke redenen”. Dat was medio februari 2014. Raar. En slecht nieuws voor de bieder: je koopt een bedrijf óók vanwege het ondernemerschap. Dat wekte de verbazing van beleggersvakbond VEB, die om opheldering vroeg. Het zou niet de eerste keer zijn dat achter persoonlijke redenen zakelijk argumenten schuilgaan.

Vervolgens trok de voorzitter van de driehoofdige raad van commissarissen, Jan Peter Peterson, zich terug bij de beraadslagingen over het bod. Want hij zou een conflicterend belang kunnen krijgen als er over het bod gestemd moest worden. Een beleggingsfonds van de familie Peterson, waarover hij zegt zelf geen zeggenschap te hebben, is namelijk een grote aandeelhouder (bijna 10 procent).

Toen was er nog maar één commissaris over die over het bod kon beslissen, want commissaris Kees Molenaar was tijdelijk opvolger van directeur Sliep.

Met één commissaris kon er niks gebeuren, want de wet eist dat er ten minste drie zijn. Daarin werd voorzien door interim-directeur Molenaar terug te halen als commissaris. Verder is Herman Hazewinkel, voormalig directievoorzitter van bouwbedrijf Kondor Wessels, ingehuurd als adviseur van de commissarissen. Het wemelt bij de overname inmiddels ook van advocaten en zakenbankiers. Één ding staat vast: dat worden eersteklas advieskosten.

Weer een paar weken later werd voormalig officier van justitie Dilia van der Heem de derde commissaris. Daarmee volgden de commissarissen de voordracht van de ondernemingsraad. Iedereen content. De werknemers wisten zich vertegenwoordigd tijdens de overnameperikelen. En HES wist zich voorlopig beschermd tegen klachten van vakbonden dat de tent wordt verkocht aan financiers die HES eerst opzadelen met schulden en dan saneren ten koste van de werknemers.

Maar opschieten deed het nog steeds niet. HES verstuurt regelmatig opbeurende persberichten, zoals: het officiële biedingsbericht is ter controle ingediend bij beurswaakhond AFM.

En wat staat daarin?

In elk geval dat de jaarrekening van HES over 2013 met terugwerkende kracht is gecorrigeerd. De correctie is technisch van karakter, zegt HES. Een overname van een nieuwe dochter moet anders in de boeken. De nettowinst stijgt daardoor maar liefst bijna 11 miljoen euro tot 35 miljoen.

Een accountant van PricewaterhouseCoopers zette eerder dit jaar nog zijn handtekening onder de oude cijfers. Het zal toch niet zo zijn dat je als bedrijf twee soorten boekencontroles kunt bestellen? Een jaarlijkse gewone (goedkope). En een boekenonderzoek bij een overname.

Die tweede is wel wat duurder, maar dan heb je ook wat.

    • Menno Tamminga