De comeback van Rupert Murdoch: “De beer is helemaal los”

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

“De beer is los.” President Obama zegt dat graag wanneer hij even zijn beveiligingsteam weet te onvluchten. Nu, schrijft USA Today, is de uitdrukking van toepassing op Rupert Murdoch (83). “De beer van de mediawereld is helemaal los.”

De van oorsprong Australische mediamagnaat deed vorige maand een opmerkelijk bod, wat woensdag bekend werd. Zijn Amerikaanse bedrijf 21st Century Fox probeerde concurrent Time Warner over te nemen voor tachtig miljard dollar: een coole 59 miljard euro.  De toenaderingspoging werd afgewezen, maar zoals CNET schrijft: Het lijkt er op dat Time Warner in play for a deal is – en prompt steeg de beurskoers gisteren met 17 procent naar 83 dollar.

USA Today schrijft over de “verbijsterende ommekeer” van Murdoch. In 2011 leek het welhaast gedaan met de oude mediaman, toen een afluisterschandaal bij een van zijn Britse tabloids leidde tot publieke walging, hoorzittingen, rechtszaken, en de sluiting van de krant News of the World. In de VS klonk de roep om een onderzoek naar zijn Amerikaanse bezittingen, waaronder de Wall Street Journal en Fox News. In Londen concludeerde een parlementaire commissie dat Murdoch niet geschikt was om een internationaal bedrijf te leiden.

Het bod op Time Warner kan als een middelvinger naar alle critici worden opgevat. En het eindspel om dat mediabedrijf is nog niet in zicht. “De geschiedenis laat zien dat Rupert vaak krijgt wat Rupert wil”, schrijft USA Today. “Je kunt veel geld verliezen door tegen hem te wedden.”

Een Netflix voor boeken

Het all you can eat-buffett is een bekend Amerikaanse fenomeen Dankzij Netflix is er all you can watch: voor een vast bedrag per maand onbepekrt films en tv-series. Amazon springt nu aan boord met een nieuw idee: all you can read, voor 9,99 dollar per maand.

De onderneming uit Seattle test momenteel een dienst die Amazon Unlimited zal gaan heten. Gigaom meldt dat Amazon de conurrentie aan lijkt te gaan met kleinere abonneediensten als Scribd en Oyster. Het bedrijf zal zo’n 600.000 boeken ter beschikking stellen, van zeker zeven grote uitgevers.

Tijd voor economisch patriottisme

Het heet inversion en het is simpel: koop als Amerikaanse onderneming een kleinere concrrent uit Europa op. Verhuis het hoofdkantoor naar het land van de voormalige concurrent. Betaal de lagere belastingen aldaar. Reken je rijk.

Daar moet nu snel einde aan komen, vindt minister van Financiën Jabob Lew. De aloude manier om de hoge Amerikaanse belastingen te ontvluhten heeft de afgelopen maanden een hoge vlucht genomen. Het ene bedrijf na het andere pikt een Europese partner op en roept so long! Maar Lew doet een beroep op ‘economisch patriottisme’. Het moet afgelopen zijn.

“Het Congres moet onmiddellijk wetgeving doorvoeren om een einde te maken aan dit misbruik van ons belastingstelsel”, aldus Lew in een brief. Een van de manieren kan zijn om de grens van een buitenlands aandeel op te schroeven van 20 tot 50 procent; pas als de nieuwe partner de helft van het te vormen bedrijf in handen heeft, is een vestiging in een Europees land acceptabel.

    • Diederik van Hoogstraten