Scheepvaartmuseum vraagt ontslag aan voor elf medewerkers

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam schrapt elf van de 140 banen. Het museum heeft de medewerkers die worden ontslagen dinsdag ingelicht. „Onze exploitatiesubsidie is vorig jaar gedaald van 3,8 naar 3,5 miljoen euro. Daarnaast krijgen we minder geld voor onze wetenschappelijke functie”, zegt waarnemend directeur Erik Gerritsen. „Ook kampen we met lagere inkomsten per kaartje. Ons bezoekersaantal is sinds de heropening gestegen van gemiddeld 180.000 naar 325.000 bezoekers. Om dat hoge bezoekersaantal te kunnen handhaven doen we veel mee aan acties. Bezoekers betalen dan minder voor hun kaartje. Nu duidelijk is dat onze inkomsten structureel lager zijn, moeten we de organisatie aanpassen. Op elke afdeling gaan er mensen uit.” Voor het publiek zal dat op sommige plekken merkbaar zijn. Zo is de bibliotheek straks minder vaak open. „Maar de openingstijden van het museum blijven hetzelfde”, benadrukt Gerritsen. „Daar tornen we niet aan.” (NRC)