Arubaanse premier Mike Eman niet langer in hongerstaking

Premier van Aruba Mike Eman sprak via een live-beeldverbinding met Nederlandse media. Foto ANP/Jerry Lampen

Premier Mike Eman van Aruba heeft zijn hongerstaking beëindigd, die een week heeft geduurd. Eman zou een korte ontmoeting hebben gehad met de gouverneur van Aruba, waarna hij zijn protest beëindigde, zo schrijft nu.nl vanavond.

Met zijn hongerstaking wilde Eman aandacht trekken voor zijn strijd met de Nederlandse regering. In een interview met NRC Handelsblad verweet hij premier Rutte zich “niet te kunnen verplaatsen in de positie van een ander”. Hij was geschrokken van de harde opstelling van Den Haag tegenover de Antillen. Met name bij de VVD leeft volgens Eman “een haat waarbij alle eilanden over een kam worden geschoren”.

De premier van Aruba bivakkeerde afgelopen week in Oranjestad in een tent tegenover het kantoor van de Nederlandse gouverneur. Die kreeg vorige week van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) opdracht de begroting van het eiland niet goed te keuren. Volgens het kabinet is Aruba te laks in het terugdringen van de staatsschuld en het begrotingstekort.

    • Annemarie Coevert