Zweden: arrestatiebevel tegen Assange wordt niet opgeheven

Julian Assange verschijnt op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen in 2012.
Julian Assange verschijnt op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen in 2012. Foto ANP/EPA/Andy Rain

Een Zweeds gerechtshof heeft bepaald dat het arrestatiebevel tegen Julian Assange niet wordt opgeheven. De oprichter van WikiLeaks wordt in Zweden beschuldigd van seksueel geweld. Een arrestatie van Assange zou mogelijk kunnen leiden tot een uitlevering aan de VS.

Assange verblijft al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering te voorkomen. Doordat het Europese arrestatiebevel van kracht blijft zal hij naar alle waarschijnlijkheid daar blijven.

Assange gezocht door VS

De aantijgingen stammen uit de tijd dat Assange in Zweden werkte. Hij zou toen twee vrouwen seksueel hebben misbruikt. De Zweedse autoriteiten willen hem ondervragen over de beschuldigingen, maar Assange vreest dat hij in dat geval wordt uitgeleverd aan de VS. Hij wordt daar gezocht voor het lekken van staatsgeheimen. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan dreigt er een lange gevangenisstraf voor Assange.

De beschuldigingen worden door Assange ontkend en zouden politiek gemotiveerd zijn. In 2010 werd er ook al een arrestatiebevel in Zweden tegen Assange uitgevaardigd, maar die werd later weer ingetrokken. Een nieuw arrestatiebevel volgde later dat jaar. De advocaten vochten het bevel aan met het argument dat het niet kan worden uitgevoerd zolang Assange in de ambassade zit. Daarnaast heeft de Zweedse aanklager nooit de mogelijkheid overwogen om hem in Londen te verhoren.

Volgens de rechtbank in Stockholm wegen de redenen voor het arrestatiebevel echter zwaarder dan de beperkingen en negatieve effecten die Assange door het bevel ervaart. Een advocaat van de oprichter van Wikileaks heeft al aangekodigd in hoger beroep te gaan.