Bollen pellen voor drie euro per uur

Foto’s Imara Angulo Vidal

Vakantiewerkers pellen bollen voor Borst Bloembollen in Obdam. Iedere zomer zitten er bij het bedrijf ruim honderdzestig 15- tot 21-jarigen aan de lopende band. Ze verdienen rond het minimumloon, 3 tot 7 euro per uur bruto, afhankelijk van hun leeftijd. Ook 13- en 14-jarigen pellen er bollen, maar zij mogen niet aan de lopende band werken. Hun vakantiebaantje levert 1,50 tot 2 euro per uur op.

Volgens FNV Jong heeft driekwart van de 13- tot 29-jarigen vakantiewerk. In de landbouw, waar de bollensector onder valt, verdienen ze het minst: gemiddeld 4,25 euro. Landbouw is niet populair onder jongeren, net als schoonmaak en industrie. Ze werken liever in horeca of detailhandel, voor gemiddeld 5,50 tot 6 euro per uur. Wie de jackpot wil, moet de industrie in: 11 euro per uur, voor baantjes in de fabriek.