Yahoo heeft teleurstellende kwartaalcijfers en een beetje goed nieuws

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In haar twee jaar als CEO van Yahoo heeft Marissa Mayer al voor aardig wat ophef gezorgd, het is haar alleen nog niet gelukt de reclame-inkomsten van het Amerikaanse bedrijf op te krikken. Ondanks dat de voormalig topmanager van Google veel van Yahoo’s webproducten een fikse make-over gaf, blijft de verkoop magertjes. Zeker in vergelijking met de ‘double digit’ groei van rivalen Facebook en Google, zoals Reuters het fijntjes uitdrukt.

Het bedrijf maakte daarom dinsdag tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Yahoo’s nettowinst, zonder de kosten die het maakt om via partnersites traffic te genereren, daalde het afgelopen jaar met 3 procent. Winst uit reclame-inkomsten met 8 procent. “Een transformatie van deze grootte heeft tijd nodig”, zei Mayer over de teleurstellende cijfers tijdens een conference call met analisten. “Het duurt langer dan we in eerste instantie dachten.”

Er was wel wat goed nieuws voor investeerders van Yahoo. Het bedrijf heeft nieuwe afspraken kunnen maken met e-commercebedrijf Alibaba waarvan het 23 procent van de aandelen in bezit heeft. Yahoo had eerder toegezegd om, zodra de Chinese megawebwinkel later dit jaar de gang naar de Amerikaanse beurs maakt, 208 miljoen aandelen in de verkoop te doen. Dit is nu teruggebracht tot 140 miljoen. Hierdoor kunnen de investeerders van Yahoo straks nog een tijdje profiteren van de beursgang van Alibaba die volgens kenners weleens de grootste beursgang in de Verenigde Staten van een individueel bedrijf ooit kan zijn.

Google trekt oud-directeur van Ford aan

Google verwelkomt Alan Mulally binnenkort als nieuw bestuurslid. Dat maakte het techbedrijf gisteren bekend. Mulally was tot 1 juli directeur van autofabrikant Ford.

Is het een teken dat Google serieus is over hun veelbesproken zelfrijdende auto? Fortune denkt van wel. Nadat het techbedrijf twee jaar geleden al Ron Medford bij de National Highway Traffic Safety Administration wegplukte en hoofd veiligheid van het project maakte, haalt Google met Mulally nu een van de tot voor kort hooggeplaatste bestuurders uit de Amerikaanse auto-industrie binnen.

Of Google van plan is om met de slimme auto de concurrentie met de Amerikaanse auto-industrie aan te gaan, of dat het zich met name richt op de technologie is nog steeds niet duidelijk. Maar dat Mulally in een eerder interview met Bloomberg heeft aangegeven van plan te zijn nauwe banden met ‘Detroit’ en zijn opvolger bij Ford te behouden, wijst misschien op het laatste.

Minder rokers, meer liefhebbers van mentholsigaretten

Het aantal Amerikanen dat rookt, is opnieuw gedaald. Minder dan 20 procent van de volwassenen rookt momenteel, een halve eeuw geleden was dat nog ruim 40 procent. Ook opvallend is dat veel mensen zichzelf volgens The Wall Street Journal liever geen echte roker maar een gelegenheidsroker noemen, dit omdat ze bewust proberen niet verslaafd te raken aan sigaretten.

Ondanks de dalende aantallen, telt Amerika nog steeds 40 miljoen rokers. Het aantal rokers kan overigens per staat enorm verschillen - zo rookt 30,2 procent van de inwoners van Kentucky, een grote tabaksproducent, en slechts 12,2 procent in Utah. Ook het aantal rokers in de LGTB-gemeenschap ligt hoger dan bij heteroseksuelen (27,7 procent in tegenstelling tot 17,3 procent). Legacy, een groep die tegen roken ageert, denkt dat dit hogere aantal samenhangt met meer sociale stress, meer bezoekjes aan uitgaansgelegenheden en meer inname van alcoholhoudende dranken, aldus de WSJ.

Een opvallende groeier onder de sigarettensoorten is de mentholsigaret. 31,4 procent van de gerookte sigaretten in Amerika heeft een fris smaakje. De Food and Drug Administration (FDA) overweegt restricties op de menthol-variant in te voeren omdat deze, zo blijkt uit studies, de mond en keel verkoelt waardoor het makkelijker is de sigaret te roken en moeilijker om er mee te stoppen.

    • Anke Meijer