VS en EU breiden sancties tegen Rusland uit

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de sancties tegen Rusland verder uitgebreid. Dat meldt persbureau AFP. De sancties worden opgelegd in verband met de vermeende Russische inmenging in de oorlog in Oekraïne.

Reddingswerkers bij een gebouw in Slavjansk dat tijdens gevechten tussen het leger en de rebellen werd geraakt. Foto Reuters / Gleb Garanich

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de sancties tegen Rusland verder uitgebreid. De Amerikaanse strafmaatregelen gelden onder meer voor de minister die verantwoordelijk is voor de Krim en voor een vertrouweling van president Vladimir Poetin. De sancties worden opgelegd in verband met de Russische hand in de gewapende strijd in Oekraïne.

Eerdere strafmaatregelen waren nog gericht tegen specifieke personen en bedrijven. De nieuwe sancties hebben ook betrekking op sectoren van de Russische economie, zoals Russische defensie-industrie, meldt persbureau AP. Ook de Gazprom Bank, de zakenbank van het staatsoliebedrijf, wordt genoemd, evenals het staatsolieconcern Rosneft. Ook op de lijst: de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

Geen nieuwe Kalasjnikovs?

Maar deze maatregelen verschillen wel van de sancties die tot nu toe werden opgelegd, legt Paul Sonne van The Wall Street Journal uit op Twitter:

Twitter avatar PaulSonne Paul Sonne Sanctions on Rosneft, VEB, Gazprombank, Novatek not like those other firms have faced. Assets not frozen, US firms can still deal w/ them.
Twitter avatar PaulSonne Paul Sonne New sanctions on Gazprombank, Rosneft, Novatek, VEB simply prevent US firms from providing/facilitating debt of longer than 90 days maturity
Twitter avatar PaulSonne Paul Sonne Under new sanctions, Treasury says Americans can keep their Kalashnikovs but not buy new ones: http://t.co/0lmLl5NRTL

‘Geen economische sancties EU’

De Europese leiders werden het tijdens een top in Brussel ook eens over nieuwe maatregelen, maar die gaan minder ver. Zo worden de projecten van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling stopgezet, maar worden geen economische sancties opgelegd. Wel wordt een lijst opgesteld van Russische bedrijven en personen die de Oekraïense soevereiniteit ondermijnen. Die lijst moet eind juli af zijn (lees de verklaring hier).

De EU en de VS vinden dat Rusland niet genoeg doet om een einde te maken aan de strijd tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten. Moskou wordt ervan verdacht de rebellen in woord en daad te steunen. Zo komen regelmatig Russische tanks de Oekraïense grens over gereden.

Steeds meer burgerdoden

Het gewapende conflict dat vier maanden geleden kort na de annexatie van de Krim door Rusland uitbrak in het oosten van Oekraïne heeft het leven gekost aan een onbekend aantal burgers. Er zijn geen betrouwbare cijfers, maar vermoedelijk gaat het om honderden onschuldige slachtoffers. Die vallen zowel door aanvallen van het leger, als van rebellen. Gisteren kwamen bij een luchtaanval ten minste elf burgers om. Bronnen binnen de regering ontkenden echter dat de aanval was uitgevoerd door de Oekraïense luchtmacht.

Volgens de autoriteiten zijn 258 militairen omgekomen en 922 militairen gewond geraakt. Gisteren zou er weer een militair vliegtuig naar beneden zijn geschoten, met daarin acht mensen. Oekraïne ziet daarin het werk van Rusland.

In de afgelopen twee weken is het territorium van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne door de regeringstroepen gehalveerd. Oekraïne heeft Rusland herhaaldelijk beschuldigd van betrokkenheid bij aanvallen.

    • Laura Klompenhouwer