Nog geen Hans de Boer-revolutie

De polder was even te klein toen Hans de Boer begin deze maand aantrad bij VNO-NCW. In interviews in alle grote kranten kraakte de nieuwe werkgeversvoorzitter het sociaal akkoord dat zijn voorganger met het kabinet en de vakbonden had gesloten. Premier Rutte belde De Boer bezorgd op, de FNV nodigde hem uit om opheldering te geven en media spraken van een „revolutie”.

Vooral de Boers uitspraken over de reparatie van de bezuiniging op de WW lagen gevoelig. De maximale duur van de werkeloosheidsuitkering is verkort van drie naar twee jaar. Maar in het sociaal akkoord is afgesproken dat werknemers via de cao’s voor dat derde jaar gecompenseerd gaan worden. De Boer moest er niet aan denken. „Het is niet de bedoeling dat het derde jaar er weer in wordt gebracht, natuurlijk”, zei hij letterlijk in Trouw en De Telegraaf.

Maar nu, nog geen twee weken later, heeft De Boer samen met FNV-voorzitter Ton Heerts toch getekend voor reparatie, via de werknemersverzekering die werkgevers mede betalen. Heerts: „Er is even met vuur gespeeld, maar het resultaat is belangrijker dan de weg ernaar toe.” De Boer is op vakantie. Zijn woordvoerder zegt: „Hans heeft bij zijn aantreden een stevig geluid laten horen. Maar we hebben altijd gezegd dat we het sociaal akkoord gaan uitvoeren.”