Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Video: apocalyptische hagelbui overrompelt Russische strandgangers

Aan de rivier de Ob, in het Siberische Novosibirsk, is het zomers goed vertoeven. Ook afgelopen zaterdag, toen het zo’n 37 graden was. Maar toen gebeurde er iets bijzonders: een hagelbui met stenen zo groot als eieren overviel honderden strandgangers. Een van hen filmde de paniek die ontstond.

Afgelopen zaterdag in Novosibirsk: strandgangers zoeken dekking voor een hagelbui.
Afgelopen zaterdag in Novosibirsk: strandgangers zoeken dekking voor een hagelbui. Foto AP / Nikita Dudnik

Aan de rivier de Ob, in het Siberische Novosibirsk, is het ‘s zomers goed vertoeven. Ook afgelopen zaterdag, toen het zo’n 37 graden was in de derde stad van Rusland. Maar toen gebeurde er iets bijzonders: de temperatuur daalde in één klap met twintig graden en een hagelbui met stenen zo groot als eieren overviel honderden strandgangers. Een van hen filmde de paniek die ontstond.

“Als we doodgaan: ik hou van je”, zegt een vrouw (volgens The Siberian Times) op de beelden die naderhand op YouTube gezet werden.

En het heeft inderdaad iets apocalyptisch: het ene moment schijnt de zon en vermaken mensen zich in het water van de rivier de Ob, het volgende zoekt iedereen in paniek naar een plek om te schuilen voor de enorme hagelstenen. “Het was alsof we met kogels werden beschoten vanuit de lucht”, zei een aanwezige.

Voor zover bekend hield niemand op het strand ernstige verwondingen over aan de hagelbui. Op een camping in Bredsk, een stadje vlak bij Novosibirsk, kwamen tijdens de storm wel twee jonge meisjes om het leven nadat er een boom op hun tent viel, schreef persbureau AP maandag.

Strandgangers zoeken dekking. Foto AP / Nikita Dudnik

‘Dit moet een afgrijselijke ervaring zijn geweest’

Ook meteoroloog Rob Groenland van het KNMI vindt het filmpje “indrukwekkend”. Hij legt uit hoe snel zo’n hagelbui kan ontstaan.

Wat heb je nodig voor een hagelbui?
“Allereerst een sterk temperatuurverschil in de lucht. De onderste luchtlaag (tot honderd meter) moet zeer warm zijn en de lucht op vijf tot twaalf kilometer hoogte zeer koud. Ook moet er voldoende waterdamp in de lucht zitten. Er ontstaan dan verticale buienwolken die wij cumulonimbus noemen. Dat is een wolk die aan de bovenkant uit ijs bestaat en aan de onderkant uit water.”

Wat gebeurt er in deze wolk?
“Bovenin de wolk condenseert water tot ijskristallen. Dat kristal valt naar beneden en smelt weer. Dat is in principe nog regen. Maar wat er vlak voor een hagelbui gebeurt, is dat de waterdruppels weer omhoog gestuwd worden in een stijgschacht binnen de wolk. Bovenin de wolk bevriest de waterdruppel opnieuw. Het is nu een kleine hagelsteen die naar beneden valt en weer omhoog gebracht wordt en zo steeds meer ijs om zich heen krijgt. Deze cyclus kan wel een kwartier aanhouden, totdat de hagelsteen te zwaar is om nog opgepakt te worden en naar beneden valt.

Wat je op de video ziet, is dat de neerslag direct als hagel valt. Dit moet dus een wolk zijn geweest met krachtige stijg- en daalbewegingen.”

Strandgangers zoeken dekking. Foto AP / Nikita Dudnik

Zijn deze buien zeldzaam?
“In Nederland wel, maar in dit gebied in Rusland komt ’s zomers ieder jaar wel zo’n hagelbui voor, met name in juli en augustus. Rusland heeft een landklimaat, er zullen daar eerder zulke grote temperatuurverschillen optreden dan hier.”

Hoe groot kan een hagelbui worden?
“Hagelbuien zijn vaak zeer lokaal. De wolk is een aantal kilometers hoog en een paar honderd meter breed. Het kan goed zijn dat de mensen aan de overkant van de rivier nergens last van hebben gehad.”

Was deze hagelbui gevaarlijk?
“Dit moet een afgrijselijke ervaring zijn geweest voor de mensen op het strand. In potentie is zo’n hagelbui levensgevaarlijk. Deze mensen zullen in ieder geval blauwe plekken en builen hebben opgelopen, maar als de hagel iets groter was geweest, en je krijgt zo’n steen op je hoofd, dan kan dat fataal aflopen.”