Twee verdachten vast vanwege dodelijk metro-ongeluk Moskou

Hulpdiensten aan het werk op de plek van het ongeluk in de metro in Moskou.
Hulpdiensten aan het werk op de plek van het ongeluk in de metro in Moskou. Foto Reuters

De federale Russische commissie die onderzoek doet naar het dodelijke ongeluk met een metro in Moskou heeft twee verdachten verhoord. Het ongeluk van gisteren kostte aan ten minste 21 mensen het leven. 150 mensen raakten gewond.

De twee werknemers van de metro die verhoord zijn, worden verdacht van het overtreden van veiligheidsnormen. Het gaat om een toezichthouder en een assistent-toezichthouder, schrijft persbureau Reuters. Ze hebben werk aan een wisselsysteem in een tunnel niet goed overzien.

Tijdens de spits van gisterochtend ging plotseling het alarm af in de metro, waardoor het treinstel abrupt stopte. Dat ontspoorde vervolgens tussen de stations Slaviansky Boulevard en Park Pobedy. Tweehonderd forenzen moesten worden geëvacueerd.

Russische pers wil transparant onderzoek

De Russische pers heeft vandaag aangedrongen op een “transparant” onderzoek naar het metro-ongeluk, schrijft persbureau AFP. Zo schrijft de krant Vedomosti dat het gaat om een “tragedie die in onze herinnering moet blijven” en dat er een “transparant en omvangrijk onderzoek” naar het transportsysteem in de Russische hoofdstad moet komen. Gazeta.ru schrijft dat de Moskouse metro “dodelijk is geworden voor bijna alle bewoners van de hoofdstad”.

De Russische president Vladimir Poetin had eerder al aangedrongen op een diepgravend onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin zei dat niet alleen mensen zullen worden ontslagen, maar dat er ook strafrechtelijke vervolgingen zullen komen, schrijft persbureau Novum.