Tja, veiligheid heeft een prijskaartje

Verrassing: de duurste stad voor een bedrijf om werknemers naartoe te sturen ligt in Afrika. De een na duurste ook.Dat heeft vooral te maken met de kosten voor beveiliging.

illustratie tomas schats

Zomaar een greep uit het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Angola: ‘Ga met name na zonsondergang niet alleen de straat op vanwege het risico van berovingen. Zorg bij het autorijden dat altijd alle portieren op slot en ramen gesloten zijn. Wees bedacht op dronken chauffeurs. Wapenbezit is nog steeds wijd verbreid en controle daarop is nihil.’

Echt veilig is het Afrikaanse land niet en daarom is de Angolese hoofdstad Luanda voor het tweede jaar op rij de duurste stad ter wereld voor bedrijven om hun werknemers te vestigen. Dat bleek vorige week uit een onderzoek van adviesbureau Mercer, dat jaarlijks een ranglijst met de duurste steden voor expats samenstelt. Ook de op een na duurste stad ligt in Afrika: dat is N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad.

„Ja, Luanda is een onveilige stad. Dat wisten we van tevoren en daar hielden we rekening mee”, zegt Mark van den Anker (34). „We gingen bijvoorbeeld altijd met de auto naar ons werk.”

Hij woonde van 2004 tot en met 2006 samen met zijn partner in Luanda, in tegenstelling tot de meeste expats niet in condominium, maar in een reguliere woonwijk midden in de stad. „Onze woning werd beveiligd en we hebben ook een tijdje persoonlijke beveiliging. De kosten hiervan werden betaald door onze werkgevers.”

Volgens Elèni Thomaïdis (43), die in 2007 vanuit Amsterdam naar Luanda verhuisde, is de situatie inmiddels verbeterd. Hoewel haar huis in een woonwijk staat die wordt omringd door sloppen, voelt zij zich er niet onveilig. „Maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik een Angolese man heb en zelf goed Portugees spreek. Ik vind mensen in Angola veel beter aanspreekbaar op hun gedrag dan bijvoorbeeld in Amsterdam. ”

Wat ook helpt: ze rijdt niet rond in een belachelijk dure auto. „Er zijn natuurlijk wel overvallen. Het verschil tussen arm en rijk is zo groot, dat leidt tot veel frustratie.” Westerse producten zijn schaars en dus duur in Angola, zegt Thomaïdis. „Een goed bruin brood, daarvoor betaal je zo 5, 6 Amerikaanse dollar. Daarom bak ik mijn brood altijd zelf, als ik tenminste ergens volkorenmeel kan vinden.”

In de lijst van Mercer is Amsterdam het afgelopen jaar gestegen van plek 52 naar 39. Een belangrijke oorzaak is de stijgende woningprijs, zo betaalt een expat in Amsterdam nu gemiddeld 2.150 euro per maand voor een ongemeubileerd tweekamerappartement en twee jaar geleden nog 1.800 euro. De meeste West-Europese steden stegen in de lijst, omdat de euro relatief duur is ten opzichte van andere valuta. Zürich (5) is in Europa de duurste stad, gevolgd door Genève (6). Goedkoopste is Karachi (Pakistan).

    • Anne-Martijn van der Kaaden