Singaporees wil geen homo-pinguïnboek

Een kinderboek waarin twee mannetjespinguïns in een dierentuin tezamen een pinguïnkuikentje opvoeden heeft stof doen opwaaien in Singapore. Staatsbibliotheken halen alle exemplaren van het boek door de versnipperaar.

Dit meldt onder andere The Guardian.

Hiertoe werd besloten nadat er meerdere klachten over het boek van  Peter Parnell en Justin Richardson binnen waren gekomen. De strekking van And Tango Makes Three, zoals de titel van het boek luidt, zou in strijd zijn met de familiewaarden van Singapore.

Yaacob Ibrahim, de minister van informatie van het land, zegt het besluit te steunen. Twee andere boeken, The White Swan Express: A Story About Adoption, een boek over een lesbische relatie, en Who’s In My Family: All About Our Families, is hetzelfde lot beschoren. Ibrahim verklaarde:

“De heersende normen, die door de grote meerderheid van de Singaporezen wordt onderschreven,  bestaan er uit kinderen te onderwijzen over conventionele families, en niet over de alternatieve, niet-traditionele families die in de betreffende boeken aan bod komen.”

Hij voegde er wel aan toe dat normen altijd aan veranderingen onderhevig zijn, maar dat het niet de taak van de staatsbibliotheken is om de huidige normen te bevragen.

Peter Parnell en Justin Richardson baseerden hun boek op Roy en Silo, twee mannetjespinguïns die het eind jaren negentig met elkaar aanlegden in een dierentuin in New York. Toen het dierentuinpersoneel door had dat de twee paringsrituelen met elkaar uitvoerden, gaf men hen een adoptie-ei kado. Roy en Silo broedden het uit, en zo werd Tango geboren, een vrouwtjespinguïn. Pikant detail is dat zij later een relatie kreeg met een andere vrouwtjespinguïn.

http://amybronwenzemser.com/wp-content/uploads/2014/01/And-Tango-Makes-Three-aerial-view.jpg

Het bibliotheekbesluit heeft geresulteerd in een online-petitie waarin mensen kunnen klagen over de voorgenomen versnippering.

    • Sebastiaan Kort