Samen bij een warme familieclub

Ze zaten gisteren naast elkaar op de bank in Hoensbroek. Daar speelde hun nieuwe club Southampton een oefenduel.

Graziano Pellè en een fan nemen een selfie voor het oefenduel tussen de Limburgse amateurclub EHC Hoensbroek en Southampton. Pellè kwam gisteravond niet voor zijn nieuwe club in actie. Foto Chris Keulen

Onherroepelijk gingen gisteravond de gedachten terug naar Martin Koeman, die in december op 75-jarige leeftijd overleed.

Wat als hij nog had geleefd? Dan had hij trots kunnen toezien hoe zijn zoons Ronald (51) en Erwin Koeman (52) gisteravond voor het eerst in hun trainerscarrière gebroederlijk naast elkaar op de bank zaten in het Limburgse Hoensbroek, waar Southampton, de nieuwe club van de broertjes Koeman, zijn eerste oefenduel speelde.

„Dit was de grote wens van onze vader”, zei Erwin Koeman eerder tegen het officiële tv-kanaal van Southampton. „Hij wenste dat wij ooit nog eens zouden samenwerken.” Gisteravond was het zover. Ronald in een lichtblauw overhemd, Erwin in een donkere polo. Ze zagen toe hoe Southampton de amateurs van Hoensbroek met 4-0 klopte. De oefencampagne van Southampton duurt ruim een maand en begint in Nederland en België. Op 17 augustus wacht de eerste competitiewedstrijd – uit tegen Liverpool.

Southampton is de eerste Engelse club voor Ronald en Erwin Koeman. Toen de deal rondkwam, half juni, verliet Koeman vrijwel meteen zijn vakantieadres in Portugal, waar hij een tweede huis heeft. „Last hours in sunny Portugal, then off to Holland where the nuns are waiting for me to improve my English”, twitterde Koeman. Want hoewel Koeman in zijn carrière al aardig wat talen onder de knie kreeg, zoals het Catalaans (bij FC Barcelona), het Portugees (bij Benfica) en het Spaans (bij Valencia), is het Engels weer een nieuwe uitdaging voor hem. En zijn inspanningen werden beloond. Vrijdag presenteerde Koeman zich in goed Engels tegenover de Britse pers.

In Engeland zijn de verwachtingen hooggespannen. Koeman (51) krijgt de opdracht om met Southampton, vorig seizoen verrassend achtste in de Premier League, mee te doen om plaatsen die recht geven op Europees voetbal. En daarvoor wordt flink in de geldbuidel getast in de Zuid-Engelse havenstad. Zeker nadat Southampton, dat drie seizoenen geleden nog voetbalde in League One (het derde niveau, red.), werd leeg gekocht door de Engelse grootmachten. Luke Shaw ging voor 34 miljoen euro naar Manchester United, Adam Lallana en Rickie Lambert voor respectievelijk 31 en vijf miljoen euro naar Liverpool. Over andere spelers wordt nog onderhandeld.

De geldstroom maakte de weg vrij voor nieuwe investeringen door Koeman, die half juni ook zijn broer Erwin, die zijn contract niet verlengde als hoofdtrainer bij RKC Waalwijk, meenam naar Southampton.

Koeman wil nog zeker vier, vijf versterkingen halen voordat de competitie begint. Tot dusver keek hij vooral naar de eredivisie. Dusan Tadic, wekelijks één van de uitblinkers bij FC Twente, werd voor vijftien miljoen euro gekocht, en afgelopen weekend werd de deal met Feyenoord-spits Graziano Pellè afgerond. De Italiaan, de afgelopen twee seizoenen goed voor vijftig treffers in de eredivisie, komt voor een transfersom van ongeveer acht miljoen euro over.

Pellè kwam gisteravond niet in actie, Tadic wel. Hij maakte als invaller een doelpunt voor The Saints. Pellè, die gisteren 29 werd, was wel aanwezig in Limburg. „Ik zal er een tandje bij moeten zetten om daar mee te komen”, zei hij tegenover Studio Sport over de Premier League. „Het is de zwaarste competitie ter wereld.”

Southampton hield zich vorig seizoen goed staande tussen kapitaalkrachtige grootmachten als Chelsea, Manchester City en Arsenal. Southampton staat bekend als warme familieclub, waar aanvallend, attractief voetbal het handelsmerk is en het inpassen van eigen jeugd nagestreefd wordt. Een beetje Nederlands dus, concludeerde Koeman. En de Hollandse filosofie wenst hij ook verder door te voeren bij Southampton. Maar voorlopig was zijn grote wens en die van zijn vader uitgekomen; samen een club coachen met zijn broer Erwin.

    • Jan Cees Butter