Recordaantal straffen voor mensenhandel

De straffen voor mensenhandel worden zwaarder.

Afgelopen jaar is in Nederland een recordaantal van 178 verdachten veroordeeld voor mensenhandel. In 2012 waren het er 140. Dit is vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag van het Openbaar Ministerie over 2013.

Vorig jaar werd de maximumstraf voor mensenhandel verhoogd van acht naar twaalf jaar cel. Dat doet volgens het OM meer recht aan de ernst van dit strafbare feit. „Afgelopen jaren lijkt een tendens naar zwaardere straffen waarneembaar”, zegt het OM. Zo kregen in 2013 zeven mensenhandelaren voor uitbuiting van Hongaarse slachtoffers celstraffen tot 10 jaar.

Justitie zegt meer aandacht te besteden aan afpakken van criminele winsten van mensenhandelaren. Het hof Arnhem-Leeuwarden veroordeelde vorig jaar een mensenhandelaar tot zes jaar en verplichtte hem een slachtoffer 843.500 euro schadevergoeding te betalen.

Volgens de landelijk officier van justitie belast met mensenhandel Warner ten Kate is het moeilijk een compleet beeld te krijgen van de omvang ervan in Nederland. Er zijn nauwelijks spontane aangiftes, omdat vrouwen vaak te angstig zijn om te verklaren. Ten Kate: „Het draaien van zoveel mogelijk onderzoeken is daarom de enige manier om meer zicht op uitbuiting te krijgen. Mensenhandelzaken worden met voorrang behandeld.”

Het gaat bij de aanpak van mensenhandel niet alleen om prostitutie. De politie heeft vorig jaar ook onderzoek gedaan naar kinderen die door hun ouders uit stelen werden gestuurd. Het ging om probleemgezinnen met een Roma-achtergrond. Een grootvader kreeg vier maanden omdat hij zijn tienjarig kleinkind opdrachten gaf tot winkeldiefstal.

Vorig jaar is door de rechtbank in Leeuwarden ook een Roemeense Roma-familie veroordeeld, voor uitbuiten van krantverkopers. Vader, moeder en twee zonen ronselden met valse beloften in Roemenië – deels minderjarige – landgenoten die in Nederland kranten op straat moesten verkopen, zes dagen per week. De minderjarige meisjes werden ook gedwongen tot huishoudelijk werk bij de familie en het hebben van seks met de zonen. De verdachten kregen celstraffen van zes jaar. De slachtoffers kregen schadevergoedingen van 30.000 euro.

OM-topman Herman Bolhaar zei vanochtend dat de aanpak van de drugshandel (hennep en xtc) in Brabant en Limburg extra aandacht verdient. „We moeten ons nog meer richten op financiële stromen.” De hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen sprak gisteren van Italiaanse toestanden met tien door de onderwereld bedreigde burgemeesters in zijn provincie. „Van Italiaanse toestanden is geen sprake'', zei Bolhaar echter vanmorgen.

Het OM zegt ook dat de aanpak van overvallen vruchten afwerpt. In 2013 was het aantal 1.633, het laagste in jaren.