Patatje bij stress tikt extra aan

Mensen met stress eten vaak meer. Maar ook zonder die extra calorieënmaakt stress vrouwen dik.

Stress en slecht eten gaan vaak samen, en dat blijkt nu een extra ongezonde combinatie. Het hebben van stress vertraagt namelijk de stofwisseling bij vrouwen van middelbare leeftijd na het eten van een vetrijke maaltijd. Daardoor verbranden ze in de uren na de maaltijd minder calorieën.

Dat schreven Amerikaanse onderzoekers van de Ohio State University maandag in Biological Psychiatry. De onderzoekers gingen op zoek naar een verklaring voor het eerder gevonden verband tussen stress en overgewicht. Ze concluderen nu dat het niet alleen het consumeren van extra calorieën hoeft te zijn (‘emoties wegeten’) dat bijdraagt aan het dikker worden, maar dat ook bij gelijke energie-inname het lichaamsgewicht door lagere vetverbranding kan toenemen.

Aan de studie deden 58 vrouwen van gemiddeld begin vijftig mee. Ze kregen twee keer een vetrijke maaltijd voorgeschoteld, waarna het effect op hun stofwisseling werd gemeten aan de hand van bloedwaarden en uitgeademde lucht. De ene maaltijd bevatte veel verzadigd vet, de andere meer onverzadigd vet. Het effect daarvan bleek niet wezenlijk te verschillen.

Wat wel uitmaakte was de gemoedstoestand van de vrouwen. Als zij de dag voor het eten van de maaltijd bijvoorbeeld ruzie hadden gemaakt of stress hadden van hun werk, bleek hun verbranding gemiddeld lager in de uren na de maaltijd. Vooral de vetverbranding zakte in, waardoor er volgens de onderzoekers meer vet uit de maaltijd kan worden opgeslagen in het lichaam. Gemiddeld verbrandden gestresste vrouwen 435 kilojoules minder.

De energie-inhoud en het vetgehalte van de experimentele maaltijden (3.894 kilojoules, 60 gram vet) komt volgens de onderzoekers overeen met die van een broodje hamburger en een portie friet. Vrouwen met stress die vet eten kunnen ongemerkt aankomen, waarschuwen de onderzoekers. Doorgerekend zou het verschil met stressloze vrouwen in gewichtstoename uitkomen op wel vijf kilo per jaar.