Gemeente: Chinezen mogen ADO Den Haag kopen

Door een onzer redacteuren

ADO Den Haag komt in Chinese handen. De gemeente Den Haag gaat akkoord met de overname van de profclub door het in Peking gevestigde sportbedrijf United Vansen International Sports.

De KNVB houdt nog een slag om de arm en wil eerst een „positieve verklaring omtrent gedrag” van de nieuwe eigenaar ontvangen. ADO Den Haag is na Vitesse de tweede Nederlandse profclub die door buitenlandse investeerders wordt overgenomen.

De Chinezen betalen 8,2 miljoen euro voor een groot deel van de aandelen van de club. Deze zijn in handen van de bestuurders van de Stichting Stadion Ontwikkeling, Mark van der Kallen en Paul Beyersbergen.

Tegen de overname bestond aanvankelijk weerstand bij gemeentebestuur en club. De vrees bestond dat ADO Den Haag speelbal zou worden van buitenlandse financiële belangen. Er bestond een voorkeur voor meerdere aandeelhouders uit Den Haag.

Vansen International zorgde onder meer voor de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008. Ook haalde het bedrijf Europese voetbalwedstrijden naar China. ADO Den Haag verkeerde zes jaar geleden nog in grote financiële problemen. Na promotie in 2008 ging het beter met de club.