Op spotgoedkope laptops zit Intel niet te wachten

Ook chipfabrikant Intel profiteert van een opleving in de pc-markt. Die was ook wel erg hard onderuitgegaan.

Ze zijn blij bij Intel: de jongste kwartaalcijfers laten weer een gezonde groei van de pc-divisie zien, die goed is voor 60 procent van de omzet. Na een periode van ongekende daling herstelt de vraag naar laptops en desktops weer.

Maar Intel is minder blij met Microsofts plan om spotgoedkope laptops van rond 200 euro uit te brengen. Afgelopen week lekte via techsite The Verge uit dat Microsoft met fabrikanten als Acer, Toshiba en HP werkt aan een antwoord op de goedkope Chromebooks van Google.

In de VS was 1 op de 10 verkochte laptops in 2013 al een Chromebook. Google maakte handig gebruik van de moeizame start van Windows 8. Voor een Chromebook is een continue internetverbinding wel noodzakelijk; de apparaten zijn alleen geschikt voor lichte activiteiten.

In zulke goedkope laptops zitten vaak Atom-chips waarop Intel minder winst maakt dan de snellere Core-chips,zegt Patrick Bliemer, verantwoordelijk voor de Intel-verkoop in Noord-Europa. De prijzen van chips voor notebooks daalden afgelopen kwartaal al en bij een „race naar de bodem” is Intel niet gebaat. „Je moet klanten goed uitleggen wat het verschil is tussen een normale laptop en eentje van 200 euro.” De verkoop van Chromebooks – waarvan de helft op Intel-chips draait – stijgt in Nederland wel minder snel dan in de VS.

De pc-markt herstelt zich van een historische dip. Het bedrijfsleven koopt meer nieuwe pc’s, en in Nederland veerde de consumentenmarkt op dankzij het einde van Windows XP en de aantrekkende economie. De spectaculaire groei van het aantal verkochte tablets vlakt af, hoewel onderzoeksbureau Gartner verwacht dat in 2015 voor het eerst meer tablet-pc’s dan laptops en desktopcomputers worden verkocht. Oftewel: het aanraakscherm wint het van de muis en toetsenbord.

Intel haalde in het afgelopen kwartaal 10,2 miljard euro omzet, waarvan 6,2 miljard euro voor de pc-divisie (6 procent groei). De winst groeide tot 2 miljard euro.

Chipmachinefabrikant ASML meldde vanochtend een omzet van 1,6 miljard euro en een winst van 400 miljoen euro. Voor komend kwartaal rekent topman Peter Wennink op een lichte, tijdelijke terugval in de orders.