Onbekend filmscenario van Bert Haanstra duikt op bij Waddenvereniging

Van de Nederlandse regisseur Bert Haanstra is een onbekend scenario opgedoken.
Van de Nederlandse regisseur Bert Haanstra is een onbekend scenario opgedoken. Foto ANP

De Waddenvereniging heeft een onbekend filmscenario uit 1976 over het Waddengebied van Bert Haanstra gevonden. Veertig jaar lang lag het onbekende, vergeten scenario in een kluis van de Waddenvereniging. Nu is het ontdekt tijdens onderzoek in de archieven.

Haanstra’s film is nooit gerealiseerd. Na vijf maanden trok hij zich ‘zeer tot zijn spijt’ terug. Hij kwam tot de conclusie dat zijn film vooral de schoonheid van het wad moest tonen ‘in plaats van de bedreigingen’, zoals de opdrachtgevers wilden.

In een scenario van 199 scènes en meer dan vijftig bladzijden geeft een van Nederlands bekendste filmregisseurs een beeld van de Wadden in alle schoonheid, maar dus ook met de gevaren die het gebied bedreigen

Inspiratie voor maker De Nieuwe Wildernis

Voor filmer Ruben Smit, bekend van de succesfilm De Nieuwe Wildernis vormt het plotseling opgedoken scenario een bron van inspiratie. Diens nieuwe film zal namelijk ook over het Waddengebied gaan. Tegenover NRC Handelsblad zegt hij:

“Ik neem de toeschouwer mee op een landschapsreis door het Waddengebied. Ik overweeg zelfs om naast mijn eigen verwonderende film het script van Haanstra te gebruiken om het beeld van de Wadden toen en nu met elkaar te vergelijken.”

Haanstra (1916-1997’) vergaarde bekendheid met films als Glas, Fanfare en De Stem van het Water:

Lees vandaag in NRC Handelsblad: ‘De Wadden van Haanstra’ (€)