Lange celstraffen voor Egyptenaren wegens groepsverkrachting

Vijf Egyptische mannen die zich op het Tahrirplein in Kairo hebben schuldig gemaakt aan een groepsverkrachting van vrouwen zijn tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Twee andere daders kregen 20 en 40 jaar cel. Dat heeft de BBC vanmiddag gemeld.

Het Tahrirplein tijdens de verkiezingen. Foto ANP/EPA/Khaled Elfiqi

Zeker twee mannen zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege een groepsverkrachtign op het Tahrirplein in Kairo. Vijf anderen kregen tussen de één en twintig jaar cel voor het deelnemen aan de verkrachting. Dat heeft de BBC vanmiddag gemeld.

De groepsverkrachting vond vorige maand plaats tijdens de inhuldiging van de nieuwe Egyptische president Sisi. Op een video die online verscheen was te zien hoe een naakte en gekneusde vrouw uit de menigte op het plein werd geleid en met een ambulance werd afgevoerd. De groep I Saw Harassment meldde vijf slachtoffers, van wie er vier in het ziekenhuis belandden.

De Nationale Vrouwenraad beschuldigde “onbekende entiteiten die het imago van dit democratisch feest willen besmeuren”. Veel Sisi-aanhangers op sociale media beschuldigden aanhangers van de Moslimbroederschap van het geweld.

Seksueel geweld is een oud zeer in Egypte en kwam tijdens en sinds de revolutie van 2011 regelmatig voor in het openbaar, zoals op het Tahrirplein. Na de verkiezing van Sisi was er hoop dat het probleem zou worden aangepakt, want een aantal mannen werd gearresteerd en de interim-regering kondigde in mei een wet goed die straffen van zes maanden tot vijf jaar cel oplegt voor seksuele intimidatie, ook verbaal.

    • Pim van den Dool