Geef huis tweede huid

Neem een willekeurige rijtjeswoning uit de jaren 60 als uitgangspunt. Geef dat huis een tweede huid, door aan de zuidzijde een glazen gevel op 2,5 meter afstand te bouwen, en voorzie de noordzijde van een extra isolatielaag. Zo ontstaat een woning die niet alleen energieneutraal is, maar die dankzij de nieuwe glasgevel ook meer ruimte biedt. Met deze prêt-à-logerwoning deed een team van ruim 50 Delftse studenten onlangs mee aan de Solar Declathlon in het Franse Versailles.

De Solar Decathlon is een tweejaarlijkse competitie rond duurzame zonnewoningen die in de VS begon en overgewaaid is naar Europa. In de wedstrijd van 20 internationale teams won Italië, maar het Nederlandse team behaalde met hun opgeknapte huis de derde plaats. In de subcategorie Sustainability eindigden de deelnemers uit Delft zelfs eerst. „De gehanteerde techniek is heel goed te gebruiken om bestaande rijtjeswoningen te verduurzamen”, vertelt bouwkundestudent Matthaios Zarmpis. „Wel is de oriëntatie van de woning van belang, en de vraag of er voldoende ruimte is om de uitbouw te realiseren.”

De studenten gaan het huis nu afbreken en opbouwen op de Delftse campus, waar het vanaf 25 augustus voor het publiek te bezichtigen is.

    • Rijkert Knoppers