Airbus vraagt patent aan voor ‘fietszadel’ in vliegtuig

Vliegtuigbouwer Airbus heeft in de VS patent aangevraagd voor een nieuw soort vliegtuigstoel. En die ziet er niet heel comfortabel uit. Om meer mensen te kunnen vervoeren, werkt Airbus aan een soort fietszadel met armleuningen, bleek gisteren op de Farnborough Air Show, een grote luchtvaartbeurs in Groot-Brittannië. Volgens Airbus zijn nieuwe ontwerpen voor vliegtuigstoelen hard nodig, omdat op beenruimte in bestaande stoelen niet verder meer mag worden beknibbeld. En in de zwaar competitieve luchtvaartsector telt letterlijk iedere millimeter: hoe meer passagiers op een vlucht meekunnen, des te meer marge. Of en wanneer de stoel daadwerkelijk in productie gaat, is onduidelijk. Eén meevaller: uit de patentaanvraag van Airbus blijkt in ieder geval dat de rugleuning gewoon nog naar achteren kan. (Bloomberg)