Kans op hittegolf neemt toe - mogelijk week lang tropisch warm

Foto ANP / Lex van Lieshout

De kans dat Nederland de komende dagen te maken krijgt met een hittegolf Nederland wordt steeds groter. Metereologen van Meteogroup voorspellen dat de vereiste vijf zomerse dagen tot en met zondag te halen zijn, maar het is nog onzeker of de temperatuur ook drie keer boven de 30 graden uitkomt.

Eerder deze week leken buien en bewolking een eventuele hittegolf tegen te houden maar zoals het er nu uitziet heeft alleen de zuidelijke helft van het land zondag geen zon. Daardoor is de kans groot dat in De Bilt ook zondag de 30 graden wordt gehaald. Vrijdag en zaterdag worden naar verwachting ook tropische dagen.

Uit de voorspellingen van het KNMI, dat doorgaans wat terughoudender is qua voorspellingen, blijkt ook dat er inderdaad kans is op een hittegolf. Voor morgen, vrijdag en zaterdag voorspelt het KNMI temperaturen van boven de 25 graden. Of de temperatuur ook drie keer boven de 30 graden komt, is volgens het KNMI nog onzeker. Alleen op zaterdag lijkt dat volgens het weerinstituut zeker.

Nieuwe hittegolf betekent achtste van deze eeuw

Als zondag daadwerkelijk een tropische dag wordt, is de veertigste hittegolf sinds 1901 en de achtste van deze eeuw zeer waarschijnlijk een feit. De laatste werd vorig jaar juli neergezet en duurde zeven dagen.

Mocht het tot een hittegolf komen, dan is de kans groot dat die langer dan vijf dagen duurt. Volgens Meteogroup blijft het na zondag warm en zonnig met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Op basis van de laatste weerkaarten is een hittegolf van een week mogelijk.