Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Jaarverslag OM: recordaantal vonnissen mensenhandel

Gesloten prostitutieramen aan het Zandpad in Utrecht. De boten werden daar gesloten wegens de verdenking van mensenhandel.
Gesloten prostitutieramen aan het Zandpad in Utrecht. De boten werden daar gesloten wegens de verdenking van mensenhandel. Foto ANP/ Koen van Weel

Het afgelopen jaar is in Nederland een recordaantal van 178 verdachten veroordeeld wegens mensenhandel, aldus het Openbaar Ministerie. In 2012 waren het er 140. De cijfers werden vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag van het OM over 2013.

Vorig jaar werd de maximumstraf voor mensenhandel verhoogd van acht naar twaalf jaar cel. Die verhoging doet volgens het OM meer recht aan de ernst van dit strafbare feit. “De afgelopen jaren lijkt er een tendens naar zwaardere straffen waarneembaar”, aldus het OM. In 2013 werden bijvoorbeeld zeven mensenhandelaren veroordeeld in een onderzoek naar uitbuiting van Hongaarse slachtoffers. De rechtbank legde celstraffen op tot 10 jaar.

Justitie zegt meer aandacht te besteden aan het afpakken van criminele winsten van mensenhandelaren. Het hof Arnhem-Leeuwarden veroordeelde vorig jaar een mensenhandelaar tot zes jaar en verplichtte hem ook een slachtoffer 843.500 euro schadevergoeding te betalen.

Moeilijk compleet beeld te krijgen

Volgens de landelijk officier van justitie belast met mensenhandel Warner ten Kate is het moeilijk een compleet beeld te krijgen van de omvang van deze vorm van misdaad in Nederland. Er zijn nauwelijks spontane aangiftes, omdat vrouwen vaak te angstig zijn om te verklaren. Ten Kate:

“Het draaien van zoveel mogelijk onderzoeken is daarom de enige manier om meer zicht op uitbuiting te krijgen. Mensenhandelzaken worden met voorrang behandeld.”

Het gaat bij de aanpak van mensenhandel niet alleen om prostitutie. De politie heeft vorig jaar ook onderzoek gedaan naar kinderen die door hun ouders uit stelen werden gestuurd. Het ging om probleemgezinnen met een Roma-achtergrond. Een grootvader kreeg vier maanden omdat hij zijn tienjarig kleinkind opdrachten gaf tot winkeldiefstal.

Veroordeling Roma-familie

Vorig jaar is door de rechtbank in Leeuwarden ook een Roemeense Roma-familie veroordeeld voor uitbuiten van krantverkopers. Vader, moeder en twee zonen ronselden met valse beloften in Roemenië – deels minderjarige – landgenoten die in Nederland kranten op straat moesten verkopen, zes dagen per week. De minderjarige meisjes werden ook gedwongen tot huishoudelijk werk bij de familie en het hebben van seks met de zonen. De verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van zes jaar. Aan de slachtoffers werden schadevergoedingen van 30.000 euro toegekend.

OM-topman Herman Bolhaar zei vanochtend dat de aanpak van de drugshandel (hennep en xtc) in Brabant en Limburg extra aandacht verdient. “We moeten ons nog meer richten op financiële stromen.” De hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen sprak gisteren van Italiaanse toestanden met tien door de onderwereld bedreigde burgemeesters in zijn provincie. “Van Italiaanse toestanden is geen sprake”, zei Bolhaar echter vanmorgen.

Het OM zegt ook dat de aanpak van overvallen vruchten afwerpt. In 2013 was het aantal overvallen landelijk 1.633, het laagste aantal in jaren. In 2013 werden 950 criminele samenwerkingsverbanden aangepakt, tachtig procent meer dan in 2009.