Israël onderzoekt dood kinderen in Gaza, kondigt tijdelijk bestand aan

Een Israëlisch marineschip vaart in de buurt van Kibbutz Zikim, ten noorden van de Gazastrook. Foto Reuters / Amir Cohen

Het Israëlische leger stelt een onderzoek in naar de dood van vier kinderen op een strand op de Gazastrook. Bij de beschieting zouden zeven anderen, onder wie kinderen, gewond zijn geraakt, meldt persbureau AP op gezag van een Palestijnse arts.

De vier slachtoffers, neefjes van tussen de 9 en 11 jaar oud, waren aan het spelen op een strand ten westen van Gaza-stad toen ze werden getroffen. Volgens de Palestijnse mensenrechtenactivist Khaki Au Shamalla werden de fatale granaten afgevuurd vanaf een schip van de Israëlische marine dat voor de kust ligt.

Veel journalisten ooggetuige

Uit het verslag dat journalist Peter Beaumont schreef voor The Guardian blijkt dat de jongens na een eerste inslag probeerden te vluchten. Ze probeerden over het strand te ontkomen richting hotel Al-Deira, waar veel journalisten verblijven. Volgens Beaumont was van 200 meter afstand te zien dat het om kinderen ging. Ze schreeuwden en gebaarden naar de correspondenten, die slechts konden toekijken terwijl het tweede, dodelijke, projectiel insloeg.

Twitter avatar AymanM Ayman Mohyeldin #Gaza Victims
1) Ahed Atef Bakr 10 yrs old
2) Zakaria Ahed Bakr 10 yrs old
3) Mohamed Ramez Bakr 11 yrs old
4) Ismael Mohamed Bakr 9 yrs old
Twitter avatar AymanM Ayman Mohyeldin The 4 boys killed in #Israel‘s #Gaza seaport shelling were from the same family. All were 1st cousins from the Bakr family 9-11 years old
Twitter avatar AymanM Ayman Mohyeldin 4 Palestinian kids killed in a single Israeli airstrike. Minutes before they were killed by our hotel, I was kicking a ball with them #gaza

Tijdelijk bestand

Het Israëlische leger sprak van een ‘tragische’ gebeurtenis en kondigde aan uit te zoeken hoe dit kon gebeuren. Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden vandaag verder tientallen luchtaanvallen uit op zo’n dertig huizen, waaronder die van Hamas-leiders Mahmoud Zahar, Jamila Shanti, Fathi Hamas en Ismail Ashkar. In totaal zijn vandaag 23 Palestijnen gedood, meldt persbureau AFP. Dat brengt het dodental van negen dagen strijd op ruim 220.

Update 22.15:

Het Israëlische leger staakt zijn aanvallen gedurende vijf uur, vanaf 10.00 uur morgenochtend. Dit moet het mogelijk maken voor Palestijnen om hun voorraden aan te vullen. De maatregel was een voorstel van de Verenigde Naties.

Sinds 8 juli hebben strijders van terreurorganisatie Hamas 1200 raketten afgevuurd op Israël. Daarbij viel gisteren de eerste Israëlische dode. De meeste projectielen werden onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. Het Israëlische leger liet weten tot nu toe 1500 aanvallen te hebben uitgevoerd op de Gazastrook.

De vluchtelingstroom

Inmiddels zijn zeker 17.000 Palestijnen het noorden van de Gazastrook ontvlucht na waarschuwingen van het Israëlische leger. Zij zijn elders in Gaza ondergebracht door de Verenigde Naties. Waarschijnlijk ligt het aantal gevluchte Palestijnen veel hoger, omdat mensen liever onderdak zoeken bij familie, dan te bivakkeren in een school. Bij de uittocht droegen sommige Palestijnen witte vlaggen.

Het geweld van de afgelopen tijd begon na de ontvoering van drie Israëlische tieners vorige maand. Hun lichamen werden begin juli gevonden. Enkele dagen later werd een Palestijnse jongen ontvoerd. Ook hij werd vermoord. Israël heeft zes verdachten opgepakt voor de moord. Het ging hoogstwaarschijnlijk om een wraakactie voor de dood van de Israëlische tieners.

Afgewezen bestand

Om een einde te maken aan de aanvallen over en weer, stelde Egypte gisteren een staakt-het-vuren voor. Israël stond positief tegenover het voorstel, maar Hamas liet vandaag weten het bestand officieel af te wijzen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vandaag in Kairo echter wel een ontmoeting gehad met Hamas-leider Moussa Abu Marzouk, schrijft Reuters. Dat wijst erop dat de gesprekken over een wapenstilstand nog gaande zijn. Het is te verwachten dat er binnen enkele dagen toch een wapenstilstand komt. Geen van beide partijen kan deze oorlog winnen, schreef correspondent Leonie van Nierop gisteren in NRC Handelsblad.

Lees ook de reportage (€): ‘Hamas gebruikt burgers om raketten te beschermen’

    • Laura Klompenhouwer