Israël sommeert 100.000 Palestijnen hun huis te verlaten

Nu Hamas niet is ingegaan op de wapenstilstand, voert Israël zijn aanvallen op. In Israël viel voor het eerst een dode.

Het Israëlische leger heeft gisteren 100.000 Palestijnen in de Gazastrook gesommeerd voor vanochtend vroeg hun huizen te verlaten. Inwoners van de wijken Zeitoun en Shuja’iyya in Gaza-stad ontvingen vooraf opgenomen berichten op hun telefoons en pamfletten die opriepen tot nader order niet terug te keren. Het was vanochtend niet duidelijk hoeveel mensen gehoor gaven aan de oproep.

Nadat Hamas, de fundamentalistische beweging die de Gazastrook de facto regeert, gisteren niet was ingegaan op een door Israël aanvaarde wapenstilstand, verhevigde Israël zijn aanvallen op Gaza. Het Palestijnse dodental stond vanochtend, acht dagen na het begin van de escalatie, op 204.

In Israël is gisteren de eerste dode gevallen. Het gaat om een kolonist uit een nederzetting in bezet Palestijns gebied die militairen op de grens met Gaza eten kwam brengen. Hij werd geraakt door een mortiergranaat.

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam gisteravond bijeen om een beperkte grondoperatie te bespreken. Gisterochtend stemde het nog met 6 tegen 2 in met een staakt-het-vuren. Volgens de krant Ha’aretz had premier Netanyahu de wapenstilstand bekokstoofd met Egypte, zonder dat Hamas daarbij betrokken was. Ook Netanyahu’s bondgenoten werden pas achteraf op de hoogte gebracht. De premier ontsloeg zijn viceminister van Defensie, die kritiek had geuit op de wapenstilstand en de „slapte” van Netanyahu.

De militante vleugel van Hamas wees het voorstel direct af, omdat het geen versoepeling bevat van de blokkade waar Gaza zeer onder lijdt. Maar een politiek leider van Hamas in Kairo schreef daarna op zijn Facebookpagina dat de beweging het plan nog niet definitief van de hand heeft gewezen.

De Arabische Liga en de Palestijnse president Abbas, die vorige maand een eenheidsregering met Hamas overeenkwam, hebben het voorstel verwelkomd. Abbas is vandaag in Kairo om te spreken met president Sisi.