Irak zet cruciaal stapje richting nieuwe regering

Na een politieke impasse van twee weken is het Iraakse parlement er gisteren in geslaagd om een gematigde sunniet te benoemen tot parlementsvoorzitter. Het is een eerste cruciale stap in de richting van een nieuwe regering, die moet voorkomen dat Irak verder desintegreert als gevolg van een sunnitische opstand.

Parlementariër Salim al-Jubouri werd verkozen met 194 van de 273 uitgebrachte stemmen. De tweede kandidaat bleef steken op 19 stemmen en er waren 60 onthoudingen. „De stap van vandaag toont de democratie en eenheid van het land”, zei de shi’itische parlementariër Abbas al-Bayati, een nogal positieve uitleg van een stemming die twee keer is uitgesteld.

Sinds de verkiezingen van 30 april zit Irak formeel zonder regering. Het nieuwe parlement kwam twee weken geleden voor het eerst bijeen om een nieuwe parlementsvoorzitter te kiezen, maar die zitting liep uit op ruzie. Na de parlementsvoorzitter moet een president (een Koerd) en een nieuwe premier (een shi’iet) worden gekozen.

Maar in het parlement brak gisteren alweer een felle ruzie uit over wie zijn plaatsvervanger moet worden. Volgens de complexe machtsdeling tussenin Irak moet dit een shi’iet zijn. De ruzie toonde dat een besluit over een nieuwe regering en het lot van premier Maliki nog ver weg is. De sunnieten, de Koerden en enkele shi’itische partijen proberen een derde termijn van Maliki te voorkomen. Maar Maliki kreeg bij de verkiezingen de meeste stemmen en houdt vast aan zijn recht een regering te vormen. (AP, Reuters)